Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στο όρος Αραφάτ, για την κορύφωση του ετήσιου προσκυνήματος στην ιερή πόλη Μέκκα. Τα τελετουργικά άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα χωρίς να έχει σημειωθεί πρόβλημα.

Από την ανατολή του ήλιου, οι πιστοί κατευθύνονται κατά δεκάδες χιλιάδες προς το όρος Αραφάτ, απ' όπου ο προφήτης Μωάμεθ έδωσε το τελευταίο του κήρυγμα πριν από τουλάχιστον 14 αιώνες.

Με λεωφορείο ή πεζοί οι πιστοί διασχίζουν αργά, και με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, 10 χλμ. που χωρίζουν το όρος Αραφάτ από την κοιλάδα Μίνα, όπου το προσκύνημα άρχισε το Σάββατο με μια ημέρα προσευχής και περισυλλογής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Νάγιεφ Μπεν Αμπντελ Αζιζ, ανακοίνωσε ότι 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές έφθασαν από το εξωτερικό, "ένας αριθμός ρεκόρ", σύμφωνα με τον οποίο, σε αυτούς προστίθενται 200.000 άδειες για το χατζ, το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα, που δόθηκαν στους μουσουλμάνους του σαουδαραβικού βασιλείου και άλλων μοναρχιών του Κόλπου.

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές χωρίς να έχουν άδεια, κατάφεραν να εισέλθουν στη Μίνα παρά τα οδοφράγματα που έστησε η αστυνομία γύρω από την κοιλάδα αυτή, για την αποτροπή της εισόδου σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν άδεια να πραγματοποιούν το χατζ.
Στο μέσο της ημέρας, οι πιστοί συμμετέχουν σε μια συλλογική προσευχή στο τέμενος Ναμέρα, το οποίο χτίστηκε πάνω στο σημείο όπου ο Μοχάμετ είχε προσευχηθεί κατά το προσκύνημα.

Οι πιστοί περνούν το υπόλοιπο της ημέρας με προσευχή και παράκληση να συγχωρεθούν από το Θεό στο όρος Αραφάτ, το σύμβολο της αναμονής της Ημέρας της Κρίσης.

Στη δύση του ήλιου, οι πιστοί θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται προς την κοιλάδα Μουτζνταλιφά, μερικά χιλιόμετρα από το όρος Αραφάτ, όπου θα διανυκτερεύσουν.

Την Τρίτη οι πιστοί θα φθάσουν στη Μίνα για να θυσιάσουν ένα ζώο, συνήθως έναν αμνό, σε ανάμνηση της θυσίας που δεν πραγματοποίησε ο Αβραάμ. Το τελετουργικό σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης γιορτής Αλ-Αντα.