Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Πεκίνο, οι ξένοι δημοσιογράφοι να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα στην Κίνα, μετά τα εμπόδια που συνάντησαν στην εργασία τους κατά τη διάρκεια των εκκλήσεων για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διαφωνούντων.

Ο κινέζος ομόλογός του Γιανγκ Τζιετσί τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του "θα προσφέρει καλές συνθήκες εργασίας σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο" της χώρας στους ξένους ανταποκριτές στην Κίνα.

"Ελπίζουμε επίσης ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι θα συμμορφωθούν στους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς", πρόσθεσε ο Γιάνγκ μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων.

Το Πεκίνο έθεσε περιορισμούς στις δραστηριότητες των δημοσιογράφων εμποδίζοντάς τους να μεταβούν σε σημεία όπου θα διεξάγονταν συγκεντρώσεις ύστερα από εκκλήσεις που διατυπώνονταν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού για κινητοποιήσεις, στο πνεύμα της εξέγερσης του "γιασεμιού" στην Τυνησία.

Τουλάχιστον δέκα ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και ένας μεταξύ αυτών ξυλοκοπήθηκε από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που φορούσαν πολιτικά, ενώ προσπαθούσε με την κάμερά του να απαθανατίσει τα συμβάντα.

Μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά ρούχα εξασφαλίζουν, με ωμότητες και εκφοβισμούς, ότι οι δημοσιογράφοι που έχουν μεταβεί σε χώρους που ορίζονται για τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων, να μην μπορούν να φωτογραφίζουν ούτε να μαγνητοσκοπούν. Δεδομένης της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που αναπτύσσεται εκ των προτέρων σε κάθε τόπο συγκέντρωσης, πολλές φορές η κινητοποίηση δεν πραγματοποιείται ποτέ.

Πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν διαπιστευτεί στην Κίνα παρακολουθούνταν στην κατοικία τους ή όπου κινούνταν, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ένωση ξένων ανταποκριτών της Κίνας.

Με την ευκαιρία αυτή, η κυβέρνηση έθεσε εκ νέου σε ισχύ κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν την υποχρεωτική έγκριση των αρχών πριν από κάθε ρεπορτάζ.