«Πολιτισμική ποικιλότητα» επιθυμούν οι γονείς των μαθητών στα γερμανικά σχολεία, σύμφωνα με το «βαρόμετρο για την ενσωμάτωση». Απόφοιτοι από τις χώρες της κρίσης καλούνται να καλύψουν τις σοβαρές ελλείψεις.

Σύμφωνα με το «βαρόμετρο για την ενσωμάτωση», που παρουσιάστηκε εντός της εβδομάδας από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση, οι Γερμανοί επιθυμούν περισσότερους μετανάστες στον χώρο της Παιδείας, για παράδειγμα, δασκάλους και νηπιαγωγούς. Ειδικά στα γερμανικά νηπιαγωγεία παρατηρούνται δραματικές ελλείψεις παιδαγωγών, με αποτέλεσμα φορείς αλλά και υπηρεσίες εύρεσης εργασίας να απευθύνονται στοχευμένα σε άνεργους παιδαγωγούς από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Μία αντιπροσωπευτική της κατάστασης εικόνα δίνει ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός στο Μόναχο. Τρεις νηπιαγωγοί είναι εδώ και καιρό άρρωστοι και δύο απουσιάζουν λόγω υπερκόπωσης. Η διευθύντρια διαμαρτύρεται ότι «η αγορά των νηπιαγωγών είναι άδεια». Τα παιδιά καλούνται συχνά, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να εξοικειωθούν με ένα καινούριο πρόσωπο. Όπως ο Φλοράν από τη Γαλλία και οι άρτι αφιχθέντες Ιβάν από τη Ρωσία και Ελένη από την Ελλάδα. Στους δύο νεότερους νηπιαγωγούς δεν δόθηκε καν χρόνος προσαρμογής. Στο μεταξύ κανείς από τους εργαζόμενους εκεί δεν έχει μητρική γλώσσα τα γερμανικά.
Δραματικές ελλείψεις νηπιαγωγών.

Μπορεί το παράδειγμα από το Μόναχο να είναι ασυνήθιστο, ωστόσο αποτελεί ξεκάθαρο σύμπτωμα των σοβαρών ελλείψεων στον κλάδο των παιδαγωγών, οι οποίες εντάθηκαν περισσότερο από την 1η Αυγούστου του 2013, οπότε και κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα κάθε παιδιού κάτω των τριών ετών για μία θέση σε παιδικό σταθμό. Αυτό οδήγησε σε δραστική διόγκωση των υποδομών σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 800.000 θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου για την Οικογένεια. Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να λείπει είναι οι παιδαγωγοί που θα στελεχώσουν τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε όλη τη γερμανική επικράτεια υπάρχουν 15.000-30.000 κενές θέσεις απασχόλησης.

Καμπάνιες προσέλκυσης στο Μόναχο

Ειδικά το Μόναχο έχει αναλάβει εκτεταμένη δράση προκειμένου να προσελκύσει παιδαγωγούς. Πολλοί παιδαγωγοί από τις χώρες τις ανατολικής και νότια Ευρώπης καταφθάνουν στη Γερμανία για να καλύψουν τα κενά. Σε αντίθεση με τους γερμανούς νηπιαγωγούς, όσοι έρχονται από το εξωτερικό διαθέτουν σχετικό πτυχίο πανεπιστημιακού ιδρύματος, ωστόσο πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη γερμανική γλώσσα.

Ως εκ τούτου, η καλή γνώση γερμανικών αποτελεί για πολλούς εργοδότες βασικό κριτήριο πρόσληψης. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι αλλοδαποί παιδαγωγοί αποτελούν στοιχείο εμπλουτισμού για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα εφόσον μιλούν καλά γερμανικά, καθώς, όπως εκτιμάται, μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα με παιδιά μεταναστών.