Την αρχή μιας σοβαρής προσπάθειας στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα σηματοδοτήσουν, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, οι εξελίξεις των προσεχών ημερών.

«Η εβδομάδα που μπαίνει είναι όντως μια εβδομάδα σημαντική τόσο για το Κυπριακό όσο και γενικότερα την Κύπρο», δήλωσε. «Κατ` αρχήν», είπε, «μπαίνουμε στη δεύτερη φάση των συνομιλιών και η δική μας πλευρά θα πάει εκεί με κάθε υπευθυνότητα και με πολιτική βούληση να δει τα πράγματα να προχωρούν».

Επίσης, σημείωσε την αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον βοηθό γενικό γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, και την «πολύ σημαντική» συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ.

«Αυτές οι εξελίξεις», επεσήμανε, «θέλω να πιστεύω πως θα σηματοδοτήσουν μια σοβαρή προσπάθεια η οποία και είναι λογικό να ακολουθήσει την κοινή διακήρυξη, στις 11 Φεβρουαρίου».

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μεσολάβησε η περίοδος της ανίχνευσης των τοποθετήσεων της κάθε πλευράς , εξηγώντας ότι: «Ήταν λογικό ότι εκεί δεν αναμέναμε τα πράγματα να σημειώσουν πρόοδο». Απαντώντας σε ερώτηση, αν οι συζητήσεις αρχίζουν από το εδαφικό, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα ξεκινήσουν από δύο θέματα, το περιουσιακό και τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά το εάν στην επόμενη συνάντηση κατατεθούν απόψεις και για νέα κεφάλαια για να είναι όλα στο τραπέζι εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί από εκεί και πέρα η διαπραγμάτευση, ή αν κάποιες συνεδρίες θα ασχοληθούν μόνο με αυτά τα δύο θέματα που θα κατατεθούν την Τρίτη, αυτό θα το αποφασίσουν οι διαπραγματευτές».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι το εδαφικό θα συζητηθεί τελευταίο, ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι υπάρχει μια συμφωνημένη κοινή διακήρυξη και υπάρχει ξεκάθαρη η έννοια της αλληλοσύνδεσης όλων των βασικών πτυχών. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, δήλωσε, «να συζητήσουμε το μισό Κυπριακό, διότι, περί αυτού πρόκειται».