Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δέχεται εντεινόμενες πιέσεις για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του FDP και την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, με τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή του FDP, Γιώργο Χατζημαρκάκη να έχει ζητήσει την αποχώρησή του.

Ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής του FDP και μέλος του προεδρείου του κόμματος, αμέσως μετά τις εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, είχε ζητήσει από τον κ. Βεστερβέλε να αναγγείλει την παραίτησή του από πρόεδρος του κόμματος πριν το συνέδριο του Μαΐου. «Όποιος ως πρόεδρος του κόμματος χάνει μοιραίες εκλογές, πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες» είχε πει ο κ. Χατζημαρκάκης διαπιστώνοντας ότι ο κ. Βεστερβέλε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη διπλή επιβάρυνση του υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του κόμματος.

Αποστάσεις από τον κ. Βεστερβέλε παίρνουν και κορυφαία στελέχη του FDP, όπως η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μπίργκιτ Χόμπουργκερ και η υπ. Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ.

Η ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την αλλαγή στην ηγετική ομάδα και το μέλλον του προέδρου Γκίντο Βεστερβέλε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung το προεδρείο του FDP που θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα (4η Απριλίου). θα συζητήσει για τις αλλαγές σε θέσεις και πρόσωπα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το θέμα θα συζητηθεί την 11η Απριλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βεστερβέλε είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από πρόεδρος του FDP στο παγγερμανικό συνέδριο του κόμματος το Μάιο στο Ροστόκ, αλλά θέλει πάση θυσία να παραμείνει ΥΠΕΞ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα. Πρέπει να επανεξεταστούν τα πάντα τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τα πρόσωπα», είπε κ. Χόμπουργκερ στην εφημερίδα Rheinischer Post αποσαφηνίζοντας ότι εννοεί και τον πρόεδρο του κόμματος. Η ίδια λέει ότι δεν θέλει να γίνει «εξιλαστήριο θύμα» και παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP και πρόεδρος των Φιλελευθέρων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη που υπέστησαν μεγάλη ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η υπ. Δικαιοσύνης Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ από την πλευρά της είπε για τον κ. Βεστερβέλε ότι «κανείς δεν πρέπει να είναι κολλημένος στη θέση του». Η κ. Σναρενμπέργκερ που είναι και πρόεδρος του FDP Βαυαρίας διαπίστωσε ότι «στη βάση του κόμματος υπάρχει μεγάλη αναταραχή», όπως είπε στην εφημερίδα Munchner Merkur.