Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ συναντώνται σήμερα στη Ντόχα για πρώτη φορά μετά τη σύναψη της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Ραμάλα.

Ο Αμπάς μεταβαίνει στο Κατάρ και θα έχει συνομιλίες με τον εμίρη Σεΐχ Ταμίμ Μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι εντός της ημέρας, πριν παραστεί σε οικογενειακό γάμο.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Χαμάς που ζει στη Ντόχα τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού έφυγε από τη Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα. Η τελευταία συνάντησή τους ήταν τον Ιανουάριο του 2013 στο Κάιρο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Φάταχ του προέδρου Αμπάς και μεγαλύτερη συνιστώσα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που ελέγχει μέρος της Δυτικής Όχθης και στη Χαμάς ήταν τεταμένες από το 2007, όταν οι ισλαμιστές της Χαμάς πήραν δια της βίας τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας εκδιώκοντας της δυνάμεις της Φάταχ. Τα δύο αντίπαλα κινήματα συνήψαν συμφωνία συμφιλίωσης στις 23 Απριλίου με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης ανεξάρτητων προσωπικοτήτων υπό τον Αμπάς

Η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε την οργή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος διέκοψε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Αμπάς δηλώνοντας ότι δεν συνομιλεί με μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Χαμάς. Η απόφαση αυτή τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο του 2013 υπό τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι οι οποίες οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο.