Βυθίζεται στον εμφύλιο η ανατολική Ουκρανία με αιματηρές συγκρούσεις των δυνάμεων του Κιέβου με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές να είναι σε εξέλιξη.

Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και περίπου 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των μαχών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού τύπου MI-24.

Οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, ωστόσο, είναι ζωντανοί, καθώς πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. Το MI-24, στη συνέχεια, συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν σήμερα ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.

Οι εχθροπραξίες φαίνεται ότι σήμερα μεταφέρθηκαν πλησιέστερα του Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σε σχέση με χθες.

«Το πρωί, μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων», δήλωσε ο Αβάκοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax της Ουκρανίας. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων, ύστερα από την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου τον Φεβρουάριο.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

«Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ», αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των παραστρατιωτικών που δεν κατονομάζεται.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες το βράδυ ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση «θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Σήμερα, ο Αβάκοφ δήλωσε ότι έστειλε ένα τάγμα από την νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην Οδησσό και ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην πόλη.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοουκρανούς διαδηλωτές στην πόλη αυτή.

Μόσχα: Απειλείται η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ευρώπη

«Η ουκρανική κρίση απειλεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη, εάν η διεθνής κοινότητα δεν απαντήσει κατά τον αρμόζοντας τρόπο στις "μαζικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα», αναφέρεται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υπό μορφή «Λευκής Βίβλου» από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται κατάλογος «μαζικών» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από «τις υπερεθνικιστικές, εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις» και έκκληση για «διεθνή αντίδραση» χωρίς προκατάληψη, σε αντίθετη περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Ο κατάλογος «επιτρέπει τη διαπίστωση του μαζικού χαρακτήρα αυτών των παραβιάσεων», αναφέρεται στην εισαγωγή της 80σέλιδης έκθεσης.

«Η κύρια αποστολή της Λευκής Βίβλου είναι να προσελκύσει την προσοχή στα γεγονότα της διεθνούς κοινότητας και των κυριότερων διεθνών θεσμών, καθώς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει την δέουσα και χωρίς προκατάληψη προσοχή σε αυτήν την προβληματική», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, παρουσιάσθηκε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.