Στο Μαυροβούνιο, η ατμόσφαιρα θυμίζει εκείνη της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2006, καθώς η απογραφή πληθυσμού έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ των φιλοσερβικών δυνάμεων και των Μαυροβούνιων που επεδίωξαν την ανεξαρτησία πριν από πέντε χρόνια.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για άσκηση πιέσεων στους πολίτες να δηλώσουν Σέρβοι ή Μαυροβούνιοι, εν μέσω βομβαρδισμών, από τηλεοπτικά μηνύματα, εκπομπές και διαφημιστικά μηνύματα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη απογραφή πληθυσμού, το 2003, ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου ήταν 620.145 κάτοικοι, το 43% των οποίων Μαυροβούνιοι, το 31% Σέρβοι και οι υπόλοιποι δηλώθηκαν ως Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι, Αλβανοί και Κροάτες.

Στο Κόσοβο, η απογραφή πληθυσμού διεξάγεται από τους θεσμούς της Πρίστινας υπό διεθνή επιτήρηση.

Η Σερβία επέμεινε η απογραφή πληθυσμού να διενεργηθεί από τον ΟΗΕ και η Επιτροπή της Σερβικής Βουλής για το Κόσοβο κάλεσε τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να μην συμμετάσχουν στην απογραφή, εκτός αν διεξαχθεί σε όλο το Κόσοβο από τον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου Ριφάτ Μπλιάκου δήλωσε σήμερα ότι για να αρθεί το πρόβλημα της αποχής από την απογραφής στις κοινότητες που ζουν Σέρβοι, η διαδικασία διεξάγεται από τοπικούς πολιτικούς και την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υποστήριξη προγραμμάτων (UNOPS).

Από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα ανακοινώθηκε ότι η απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών θα επιτηρείται από την EUROSTAT.

Στην ΠΓΔΜ, η απογραφή αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο λόγω του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Στην Αλβανία επίσης αποφασίστηκε αναβολή για το Νοέμβριο λόγω των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαϊου.

Η Βουλή της Σερβίας αποφάσισε την αναβολή για την 1η Οκτωβρίου της απογραφής, επειδή οι πόροι που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν από τον προϋπολογισμό δεν είναι επαρκείς για ποιοτική και έγκαιρη προετοιμασία της διαδικασίας.