Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο της Βουλής Γιάνκο Βέμπερ σήμερα, Δευτέρα, δύο μέρες αφότου είχε αναγγείλει την απόφασή της.

Η κ. Μπράτουσεκ ζήτησε από τον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής να γνωστοποιήσει επισήμως την παραίτησή της το συντομότερο δυνατό.

«Αν ο καθένας σκέφτεται πραγματικά τι λένε, τότε πρόκειται να πάμε σε εκλογές πριν από το καλοκαίρι. Οι πολίτες θα δείξουν ποιος πρέπει να διευθύνει την κυβέρνηση, αυτό είναι το σωστό» ανέφερε η κ. Μπράτουσεκ στο προφίλ της στο Facebook.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά τη συνάντηση που είχε χθες, Κυριακή, με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Θέμα της συνάντησης ήταν το μέλλον του συνασπισμού και της κυβέρνησης, μετά το εκλογικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» στις 25 Απριλίου, στη διάρκεια του οποίου η Άλενκα Μπράτουσεκ έχασε την προεδρία του κόμματος από τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Η κ. Μπράτουσεκ τόνισε ότι οι επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν πως η καλύτερη λύση για τη Σλοβενία είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το καλοκαίρι.

Η πρώτη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα με την κ. Μπράτουσεκ, είναι η 22α Ιουνίου.

Η Βουλή της Σλοβενίας αναμένεται να κοινοποιήσει την παραίτηση της αυτή την εβδομάδα.

Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφώνησαν να μην προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό ώστε να επισπευσθούν οι εκλογές, ωστόσο δεν είναι δυνατό να καθορισθεί με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Η 11η κυβέρνηση της Σλοβενίας από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας ορκίστηκε στις 20 Μαρτίου του 2013, όταν οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού στην προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισαν να αποσύρουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με καταγγελίες για διαφθορά.