Σχεδόν 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε συγκρούσεις που μαίνονται από την Πέμπτη γύρω από την πόλη Μαλά, 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπανγκουί, μεταξύ μαχητών Σελεκά και πολιτοφυλάκων αντιμπαλακά, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αφρικανική στρατιωτική πηγή.

«Οι πληροφορίες που διαθέτουμε κάνουν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται από την Πέμπτη στην πόλη Μαλά μεταξύ αντιμπαλακά και πρώην Σελεκά. Θρηνούμε ήδη σχεδόν 30 νεκρούς, η πλειονότητα των οποίων πολίτες, και περισσότερους από δέκα τραυματίες. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στη ζούγκλα», δήλωσε ένας αξιωματικός της αφρικανικής δύναμης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Misca) υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Άλλοι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως δήλωσαν κάτοικοι της Μάλα το κέντρο της πόλης είναι πλέον κατειλημμένο από μαχητές Σελεκά, οι οποίοι επιδίδονται σε βιαιότητες εναντίον του πληθυσμού.

«Σκοτώνουν, λεηλατούν, βιάζουν και κλέβουν χωρίς τιμωρία. Δεν υπάρχει κανείς για να προστατεύσει τον πληθυσμό από τις ωμότητές τους. Ακόμη και η καθολική εκκλησία της Μάλα λεηλατήθηκε και όσοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί δέχθηκαν πυρά και αναγκάστηκαν να φύγουν», διηγήθηκε ένας κάτοικος, ο Ερίκ Κεταγκαζά.

Παρά την παρουσία των διεθνών δυνάμεων τα βίαια επεισόδια εξακολουθούν να είναι καθημερινά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.