Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαι έτοιμος να διαδραματίσω ένα ρόλο, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μπαν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι.

Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αναφερόμενος σε αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. «Καλώ τις τέσσερις πλευρές να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό με ειρηνικό τρόπο και είμαι έτοιμος να διαδραματίσω έναν ρόλο», υπογράμμισε ο Μπαν.

Ο ίδιος δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» από τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία και ζήτησε να εφαρμοστεί «από όλες τις πλευρές» η συμφωνία της 17ης Απριλίου που υπεγράφη στη Γενεύη.

Η συμφωνία της Γενεύης, που υπογράφηκε από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ομάδων και την εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων.

«Καλώ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να συναντηθούν εκ νέου και να δουν τι πήγε στραβά, γιατί η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε και γιατί όλος ο κόσμος καταφεύγει στη βία», υπογράμμισε ο Μπαν.

«Ζητώ με τον πιο έντονο τρόπο από όλους τους Ουκρανούς και τους εταίρους τους να βρουν μια λύση στην τρέχουσα κρίση προτού αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο», σημείωσε ο ίδιος.