Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας που έστειλε το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία ώστε να απωθήσουν τους αυτονομιστές από τα κτίρια που έχουν καταλάβει. Αιματηρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις νεκροί από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, ενώ ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα νεκρό από την πλευρά των αυτονομιστών.

Ταυτόχρονα, 30 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας έχουν τραυματιστεί, ενώ ακόμη 43 διαδηλωτές παραμένουν σε νοσοκομεία της περιοχής του Ντόνετσκ.

Σκληρές μάχες

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού τύπου MI-24.

Οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, ωστόσο, είναι ζωντανοί, καθώς πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. Το MI-24, στη συνέχεια, συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.

Συνεχίζει τις προειδοποιήσεις η Μόσχα

Σε μία παράλληλη εξέλιξη το υπουργείο Εξωτερικών τη Ρωσίας έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας που πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος «για ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα».

«Για ακόμη μία φορά καλούμε όλους αυτούς στο Κίεβο που σπέρνουν τον τρόμο στους δικούς τους ανθρώπους να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τα στρατεύματα τους και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου» καταλήγει η ανακοίνωση.