Ο επικεφαλής της ομάδας που έκανε εκστρατεία κατά της εισαγωγής της σερβικής, κυριλλικής γραφής στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση επειδή με δηλώσεις του στα ΜΜΕ υποκίνησε την καταστροφή δίγλωσσων πινακίδων έξω από κτίρια δημόσιων οργανισμών στην πόλη.

Ο Τόμισλαβ Γιόσιτς, πρόεδρος της οργάνωσης «Επιτελείου για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» ο οποίος ήταν επικεφαλής των βίαιων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο στο Βούκοβαρ με αφορμή την τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων στην κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι και στη λατινική γραφή που χρησιμοποιούν οι Κροάτες καταδικάστηκε από το δικαστήριο της πόλης σε οκτώ μήνες φυλάκιση με διετή αναστολή.

«Αθώοι άνθρωποι κάθονται στις φυλακές και εκείνοι που πρέπει να είναι φυλακισμένοι είναι ελεύθεροι και μάλιστα κάποιοι κυβερνούν τη χώρα» δήλωσε ο κ. Γιόσιτς εκφράζοντας την οργή του για την άδικη, όπως τη χαρακτήρισε ποινή.

«Νομίζω ότι πολιτικοί βρίσκονται πίσω από αυτές τις κατηγορίες και ότι είναι ένα μήνυμα προς τους άλλους, να μην κάνουν κάτι παρόμοιο. Έσπασα μία πινακίδα, αλλά με κατηγόρησαν επίσης για τραυματισμό αστυνομικών που περιφρουρούσαν τις πινακίδες, κάτι που είναι γελοίο» τόνισε.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ξέσπασαν ταραχές στο Βούκοβαρ, όταν διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων βετεράνοι πολέμου ξήλωσαν πινακίδες έξω δημόσια κτίρια μόλις τοποθετήθηκαν με απόφαση των τοπικών αρχών. Οι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν όταν ανακοινώθηκε ότι η σερβική γλώσσα σύμφωνα με το νόμο για τις εθνικές μειονότητες θα υιοθετηθεί η σερβική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα σε περιοχές της χώρας, όπως η πόλη Βούκοβαρ, όπου η σερβική μειονότητα αποτελεί το 1/3 του πληθυσμού.
Το Βούκοβαρ στη διάρκεια του πολέμου το 1991-1995 πολιορκήθηκε και καταστράφηκε από σερβικές δυνάμεις και μεγάλη μερίδα πολιτών του δεν δέχεται τη σερβική ως δεύτερη γλώσσα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Επιτελείου για την Υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να αλλάξει ο νόμος και οι μειονότητες να έχουν το δικαίωμα χρήσης της γλώσσας τους σε περιοχές, στις οποίες αποτελούν το 50% του πληθυσμού και όχι το 30%, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το αίτημα για δημοψήφισμα υπέγραψαν 650.000 πολίτες, αλλά στην πρωτοβουλία αντιτίθεται ισχυρά η κροατική κυβέρνηση.
Τέσσερις ακόμη κάτοικοι του Βούκοβαρ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για καταστροφή πινακίδων.

Ο Βλάντο Ίλκιτς, νομικός της ΜΚΟ τόνισε ότι η καταδίκη του Τόμισλαβ Γιόσιτς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι θα ασκηθεί έφεση.

«Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στο Βούκοβαρ τοποθετήθηκαν παράνομα και τώρα ερχόμαστε στην κατάσταση, το κράτος, το οποίο ενήργησε παράνομα να καταδικάζει άλλους» δήλωσε ο κ. Ίλκιτς.