Άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σήμερα σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο προάστιο Ντούμα, στη νότια Δαμασκό, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι τρεις ήταν μεταξύ των 2.000 ανθρώπων που φώναζαν συνθήματα όπως "Ελευθερία, ελευθερία, ο συριακός λαός είναι ενωμένος" στην Πλατεία Δημαρχείου της Ντούμα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Στη συνοικία Κφαρ Σούσεχ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτέθηκαν με ξύλα σε διαδηλωτές, καθώς οι τελευταίοι έφευγαν από το τέμενος Ριφάι μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 200 πιστοί φώναζαν συνθήματα υπέρ της πόλης Ντεράα όπου πριν από δύο εβδομάδες ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του κόμματος Μπάαθ.

Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκάδες άλλοι ξυλοκοπήθηκαν καθώς έβγαιναν από το τζαμί, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Διαδηλώσεις με αίτημα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Συρία έγιναν μετά την προσευχή και στις πόλεις Ντεράα και Λαττάκεια. Οι πιστοί βγήκαν από τα τζαμιά φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων ενώ ταυτόχρονα απέτιαν φόρο τιμής στους "μάρτυρες". Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana οι διαδηλώσεις αυτές ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια ή συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.