Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δέχεται “τα πυρά” της Διεθνούς Αμνηστίας για τον χειρισμό του μεταναστευτικού κύματος από την Βόρειο Αφρική, ενώ την ίδια στιγμή ο Μπερλουσκόνι, δηλώνει αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει να αντιμετωπίσει "το μεταναστευτικό ρεύμα από την Βόρειο Αφρική,που μπορεί να προσλάβει μορφή ανθρώπινου τσουνάμι", όπως δήλωσε, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει σωρεία πολιτικών κατηγοριών για τον χειρισμό της υπόθεσης “Ρούμπι Γκέιτ”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η προγραμματισμένη συνάντηση με τις αρχές της Τυνησίας, την Δευτέρα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Ενώ τόνισε ότι υπάρχει, ένα σχέδιο για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, που να μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που διάλεξαν την μετάβαση προς την Δημοκρατία".

Στόχος της Ιταλικής κυβέρνησης είναι να “επαναπατρίζονται εκατό Τυνήσιοι μετανάστες την ημέρα, διότι, ο επαναπατρισμός "παραμένει η κύρια λύση", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Ενώ αναφορικά με τον μεγάλο όγκο βορειοαφρικανών που βρίσκεται ακόμη στην Λαμπεντούζα (περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα),η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι θα στηθούν καταυλισμοί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε θέση να φιλοξενήσουν, συνολικά, επτά χιλιάδες άτομα.

Μένει να διαπιστωθεί αν περιοχές όπως εκείνη του Πεδεμόντιου (Τορίνο) και του Βένετο (Βενετίας) -- που είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το σχέδιο "κατανομής των μεταναστών" --, θα δεχθούν τελικά, να στηθούν σκηνές και στην επικράτειά τους.

Στο μεταξύ, στην Λαμπεντούζα, ο ισχυρός άνεμος, έχει προκαλέσει την προσωρινή διακοπή της επιβίβασης στα πλοία των Τυνήσιων και Λίβυων που βρίσκονται στο νησί.

Σήμερα το πρωί στο μεταξύ έφτασε στον Τάραντα της Απουλίας το κρουαζιερόπλοιο Excelsior που μετέφερε χίλιους επτακόσιους δέκα έξι λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν προσωρινά στον καταυλισμό της περιοχής Μαντούρια. Η υπερβολική όμως χρήση του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε οδηγήσει τις περασμένες ημέρες στην παραίτηση του Ιταλού υφυπουργού εσωτερικών, Αλφρέντο Μαντοβάνο, όπως και του ίδιου του δημάρχου της Μαντούρια, Σίλβιο Τομαζίνο.

Τόσο ο Μαντοβάνο όσο και ο Τομαζίνο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών στις πλάτες του ήδη προβληματικού ιταλικού νότου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την όλη διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με τα μεταναστευτικά κύματα από την βόρειο Αφρική, η Διεθνής Αμνηστία, μέσω της εκπροσώπου της στην Ιταλία, Τζούζι Ντ' Αλκόντσο, τονίζει ότι "πρόκειται για μια κρίση που δημιουργήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί".

Η Διεθνής Αμνηστία άσκησε σήμερα κριτική στην ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον χειρισμό του κύματος μεταναστών που καταφτάνουν στο νησί της Λαμπεντούζα εξαιτίας της κρίσης στην βόρειο Αφρική.

Περίπου 20.000 μετανάστες, κυρίως από την Τυνησία, έχουν φτάσει στο μεσογειακό νησί τις τελευταίες εβδομάδες. Η μεταφορά τους σε άλλα μέρη της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα αργή με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να μένουν σε καταυλισμούς κάτω από δυσμενείς συνθήκες υγιεινής.

"Η κρίση δημιουργήθηκε από την αποτυχία της ιταλικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κατάσταση στην Λαμπεντούζα" δήλωσε η Σάρλοτ Φίλιπς, μία εκπρόσωπος του προγράμματος της Αμνηστίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Οι Τυνήσιοι δεν έχουν βασικά δικαιώματα όπως η πρόσβαση σε κατάλυμα, σε συνθήκες υγιεινής" πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι -- ο οποίος επισκέφθηκε την Λαμπεντούζα την Τετάρτη -- κατηγόρησε την Τυνησία επειδή απέτυχε να εμποδίσει τους μετανάστες να φύγουν από τις ακτές της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κατάσταση αυτή έχει γίνει πρόβλημα της Ιταλίας, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα.