Πάνω από 1.000 ουγγιές χρυσού, αξίας 1.300.000 δολαρίων εντόπισε και επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια της θάλασσας, μία εταιρεία εξερεύνησης του βυθού στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια αναγνωριστική βουτιά σε ένα ιστορικό ναυάγιο του 1857 στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η κατάδυση επιβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν είχε λεηλατηθεί από το 1991, όταν μία άλλη εταιρεία είχε διακόψει τις εργασίες ανάκτησής του. Το πλοίο που βυθίστηκε το 1857 με 21 τόνους χρυσού, κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, είχε πυροδοτήσει έναν τραπεζικό πανικό στις ΗΠΑ.

Οι ιστορικοί λένε ότι η απώλεια του χρυσού την εποχή εκείνη είχε προκαλέσει έναν τραπεζικό πανικό που έπαιξε δραματικό ρόλο σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις των ΗΠΑ, γνωστή ως ο «Πανικός του 1857».

Ο θησαυρός που έχει ήδη περισυλλεχθεί περιλαμβάνει πέντε ράβδους χρυσού καθώς και δύο κέρματα των 20 δολαρίων, ένα εκ των οποίων κόπηκε το 1857 στο Σαν Φρανσίσκο και ένα που κόπηκε το 1850 στη Φιλαδέλφεια με την αξία των κερμάτων να φτάνει τα 5.000 δολάρια έκαστος.

Το ατμόπλοιο μήκους 85 μέτρων, μετέφερε πάνω από 21 τόνους χρυσού σε ράβδους, πρόσφατα κομμένα χρυσά νομίσματα και ακατέργαστο χρυσό από τα ορυχεία της Καλιφόρνιας, καθώς και την προσωπική περιουσία και τα υπάρχοντα των 477 επιβατών του, οι περισσότεροι εκ των οποίων χάθηκαν όταν το πλοίο βυθίστηκε.