Οι ισλαμιστές που διαμαρτύρονταν για το κάψιμο ενός Κορανίου στις ΗΠΑ, επιτέθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Μαζάρ-ι- Σαρίφ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δέκα υπάλληλοι του ΟΗΕ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

 Τουλάχιστον οκτώ αλλοδαποί εργαζόμενοι του ΟΗΕ δολοφονήθηκαν και δύο εξ αυτών αποκεφαλίστηκαν, στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο Αφγανιστάν, μετά από μια διαδήλωση κατά της καύσης ενός Κορανίου από έναν ιεροκήρυκα στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) στην Καμπούλ, Ντον μακ Νόρτον, δήλωσε "ότι είναι ενήμερος για ένα περιστατικό στο γραφείο μας στη Μαζάρ. Προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τα γεγονότα".

Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν προηγουμένως πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για το κάψιμο του Κορανίου στις ΗΠΑ όσο και για την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει από ένα μουσουλμανικό τέμενος στην πρωτεύουσα, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής, ενώ έκαψαν μια αμερικανική σημαία φώναζαν συνθήματα όπως "δεν θέλουμε την Αμερική στο έδαφος μας".

Μια μικρή ομάδα επιτέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ, πετώντας πέτρες και σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα για να μπει στο κτίριο.Οι διαδηλωτές εισέβαλαν τελικά στο κτίριο και στην συνέχεια επιτέθηκαν στα θύματα.

Ο επικεφαλής της αποστολής στην πόλη τραυματίστηκε, αλλά επέζησε, και όπως ανέφερε, στους νεκρούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι Νορβηγικής, Ρουμανικής και Σουηδικής εθνικότητας.

Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν θάνατοι στο προσωπικό της αποστολής στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμη συγκεχυμένη.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, κατευθύνεται στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ για να χειριστεί το θέμα προσωπικά, πρόσθεσε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις διεθνείς δυνάμεις να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ, μετά το μακελειό στην έδρα του ΟΗΕ στη βόρεια Αφγανική πόλη.

"Καλούμε τα σώματα επιβολής του νόμου του Αφγανιστάν και τις διεθνείς δυνάμεις... να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των Ηνωμένων Εθνών και του προσωπικού τους στο Αφγανιστάν", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του Μπαν Κι-μουν σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι καταδίκασε σήμερα την "αποτροπιαστική και δειλή επίθεση" εναντίον της έδρας του ΟΗΕ στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο Αφγανιστάν.

"Αυτή είναι μια αποτροπιαστική και άνανδρη επίθεση εναντίον του προσωπικού του ΟΗΕ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Την καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο".

"Οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, αλλά δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλη διευκρίνιση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, καταδίκασε έντονα τη σημερινή αιματηρή επίθεση εναντίον της έδρας του ΟΗΕ στο βόρειο Αφγανιστάν.

"Εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, καταδικάζω έντονα την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και στην οποία σκοτώθηκαν αρκετοί υπάλληλοι του ΟΗΕ", αναφέρει ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση του.

"Τα θύματα αυτών των επιθέσεων αφιερώνονται στο να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό να οικοδομήσει μια καλύτερη ζωή. Στοχοποιώντας τους, οι επιτιθέμενοι έδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση για ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της προσπαθούν να κάνουν προς όφελος όλων των Αφγανών", δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.