current views are: 1

6 Μαΐου 2014
Δημοσίευση18:13

Η Ουκρανία θρηνεί τους νεκρούς της, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται

Οι δύο αντίπαλες πλευρές στη Ουκρανία κήδεψαν σήμερα ορισμένα από τα θύματα της βίας, τη στιγμή που η χώρα ολισθαίνει όλο και περισσότερο προς μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, με τους υποστηρικτές της Ρωσίας από τη μια και της ενωμένης Ουκρανίας από την άλλη να αλληλοκατηγορούνται για τις βιαιότητες.

Δημοσίευση 18:13’
αρθρο-newpost

Οι δύο αντίπαλες πλευρές στη Ουκρανία κήδεψαν σήμερα ορισμένα από τα θύματα της βίας, τη στιγμή που η χώρα ολισθαίνει όλο και περισσότερο προς μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, με τους υποστηρικτές της Ρωσίας από τη μια και της ενωμένης Ουκρανίας από την άλλη να αλληλοκατηγορούνται για τις βιαιότητες.

Οι δύο αντίπαλες πλευρές στη Ουκρανία κήδεψαν σήμερα ορισμένα από τα θύματα της βίας, τη στιγμή που η χώρα ολισθαίνει όλο και περισσότερο προς μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, με τους υποστηρικτές της Ρωσίας από τη μια και της ενωμένης Ουκρανίας από την άλλη να αλληλοκατηγορούνται για τις βιαιότητες.

Το πρωί σήμερα η κατάσταση στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία ήταν πιο ομαλή από ότι τις προηγούμενες ώρες, αλλά οι πιο φονικές συγκρούσεις μετά την εξέγερση των αυτονομιστών και η σκλήρυνση των θέσεων των δύο πλευρών δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια να υπάρξει ειρήνη.

Στο Κραματόρσκ, την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη όπου ουκρανικά στρατεύματα προέλασαν το Σαββατοκύριακο, κηδεύτηκε η 21χρονη νοσοκόμα Γιούλια Ιζοτόβα, με τη νεκρώσιμη πομπή να περνά ανάμεσα από τα αυτοσχέδια οδοφράγματα των ελαστικών και των κορμών δέντρων. Οι συμμετέχοντες στην πομπή άφηναν κόκκινα γαρίφαλα σε όλο τον δρόμο.

Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, επτά ιερείς χοροστάτησαν στην νεκρώσιμη ακολουθία προς τιμήν της νεαρής γυναίκας που σκοτώθηκε από σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας. «Μας πυροβολούν. Γιατί; Επειδή δεν θέλουμε να ζούμε μαζί με φασίστες;» είπε ο 58χρονος φωτογράφος Σεργκέι Φομίνσκι, που μαζί με τη σύζυγό του παρακολούθησε τη νεκρώσιμη ακολουθία. «Δεν είμαστε σκλάβοι. Δεν θα γονατίσουμε μπροστά σε κανέναν» συμπλήρωσε.

Στην Οδησσό, μια πόλη με απολύτως ειρηνικό παρελθόν, ένα πολυεθνικό λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα, όπου πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη χειρότερη μέρα της βίας από την εξέγερση του περασμένου Φεβρουάριο η οποία ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έγινε η κηδεία του 35χρονου ουκρανού Αντρέι Μπιριούκοφ.

Ο άντρας αυτός σκοτώθηκε όταν εκατοντάδες φιλορώσοι οπλισμένοι με τσεκούρια, αλυσίδες και πυροβόλα όπλα επιτέθηκαν εναντίον απλών ουκρανών διαδηλωτών.

Ένα μικρό πλήθος από περίπου 50 άτομα συνόδευσαν τη νεκρώσιμη πομπή με το φέρετρο του Μπιριούκοφ, που ήταν καλυμμένο με γαρίφαλα και τριαντάφυλλα, την ουκρανική σημαία, υπό τους ήχους ενός τραγουδιού για τους νεκρούς ήρωες. Η γωνιά όπου ο 35χρονος άντρας ξεψύχησε ήταν στολισμένη με λουλούδια και μικρές ουκρανικές σημαίες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 30 αυτονομιστές σκοτώθηκαν σε μάχες γύρω από την πόλη του Σλαβιάνσκ, αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση του αριθμού των θυμάτων. Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι στις τάξεις τους υπάρχουν τέσσερις νεκροί.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση τη Μόσχα και τη Δύση — την πιο σοβαρή πολιτική σύγκρουση από τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Αφότου μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στο Κίεβο μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να επέμβει για να προστατεύσει τους πολίτες ρωσικής καταγωγής.

Το ξέσπασμα της βίας στην Οδησσό, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ανατολική Ουκρανία —και κοντά στη Μολδαβία με την επίσης σημαντική ρωσική κοινότητα—, αποδεικνύει ότι η αναταραχή έχει εξαπλωθεί σε όλο το πλάτος της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Οι χώρες της Δύσης λένε πως ρώσοι πράκτορες κατευθύνουν την εξέγερση και ότι η Μόσχα υποδαυλίζει τη βία με μια εκστρατεία προπαγάνδας από τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυά της, που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση στο Κίεβο ως «φασιστική».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο θυμός της Δύσης δεν έχει συνδυαστεί με καμία ενέργεια αποτροπής των ρωσικών ενεργειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει περιορισμένης ισχύος μεμονωμένες κυρώσεις κατά ρώσων πολιτών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να πλήξουν γενικότερα τη ρωσική οικονομία.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ κατέστησε σαφές ότι δεν θα μετάσχει σε ενέργειες προστασίας της Ουκρανίας και απλώς ενισχύει την αμυντική γραμμή των όμορων προς την Ουκρανία κρατών-μελών της. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα έχει ήδη στείλει ειδικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία γεγονός που τον κάνει να πιστεύει ότι η Ρωσία είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της χωρίς να προχωρήσει σε ενέργειες μιας συμβατικής στρατιωτικής εισβολής.

Πάει για διαμελισμό η Ουκρανία;

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία αν εμποδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου. «Εάν (οι εκλογές) δεν διεξαχθούν, θα υπάρξει χάος και κίνδυνος εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι Ουκρανοί δεσμεύονται ότι οι εκλογές θα γίνουν. Ο Πέτρο Ποροσένκο, ο λεγόμενος βαρόνος της σοκολάτας, που θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους, δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν παρά την αναταραχή. «Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αντιτρομοκρατική επιχείρηση πριν από τις εκλογές. Εκεί όπου δεν θα το καταφέρουμε θα τους αποκλείσουμε ώστε να μην τους επιτρέψουμε να παρέμβουν στις εκλογές» είπε.

Αλλά οι εκλογές πιθανόν να μην αποτρέψουν τον διαμελισμό της Ουκρανίας. Οι αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς έχουν διαμηνύσει ότι θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την απόσχιση της επαρχίας, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τις προεδρικές εκλογές, μια κίνηση παρόμοια με εκείνη που προηγήθηκε της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.


σχετικα αρθρα