Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ ώστε να αποκλιμακωθεί η ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

«Αυτό που κάνουμε είναι να κρατάμε ανοιχτό τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου. Είμαστε ακόμη ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνόδου στη Γενεύη. Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα αυτή και θα εργαστούμε με τους συνεργάτες μας για την πιθανότητα αυτή», δήλωσε ο Ρόμπαϊ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου και η Γερμανία εμπλέκεται στις διεθνείς προσπάθειες να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μέσω μιας συνέχειας της συνόδου της Γενεύης που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως επεσήμανε μια εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρόκειται πραγματικά για το βαθμό στον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια συνέχεια στη Γενεύη (…) Μια συνέχεια στη Γενεύη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε πιθανόν να διοργανώσουμε μια νέα τετραμερή συνάντηση. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έντονες συσκέψεις και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ όταν ρωτήθηκε για τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του.