Ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες βρίσκονται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα στα νοτιοανατολικά της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τους αυτονομιστές να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα που ήταν προγραμματισμένα για τις 11 Μαΐου.

«Η Ρωσία πιστεύει για την κρίση, η οποία προέρχεται από την Ουκρανία και τώρα εξελίσσεται με βάση το χειρότερο σενάριο, πρέπει να κατηγορηθούν αυτοί που οργάνωσαν το πραξικόπημα στο Κίεβο το Φεβρουάριο και δεν έκαναν τίποτα για να αφοπλίσουν τα ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Προσέθεσε παράλληλα, πως το κλειδί για την επίλυση της κρίσης είναι ο άμεσος διάλογος μεταξύ Κιέβου και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για αυτό το ενδεχόμενο.

«Αυτό ωστόσο», συνέχισε ο Πούτιν, «προϋποθέτει την αναβολή του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται για την 11η Μαΐου».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους διαδηλωτές να ακούσουν την έκκληση του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο γγ του ΟΑΣΕ, από την πλευρά του δήλωσε ότι ο οργανισμός θα παρουσιάσει εντός των ημερών οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Πως απαντούν οι διαδηλωτές

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές δήλωσαν από τη δική τους πλευρά ότι θα αξιολογήσουν την παραίνεση του προέδρου της Ρωσίας.

«Θα το συζητήσουμε στην Λαϊκή Συνέλευση», σημείωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Εάν το θεωρεί απαραίτητο, οπωσδήποτε θα το συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Πουσίλιν.

Υπενθυμίζεται, πως η Γερμανία και η ΕΕ νωρίτερα σήμερα διαμήνυσαν πως είναι ανοιχτές σε νέα σύνοδο για την Ουκρανία