Ο Λοράν Γκμπαγκμπό, αναιρεί τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του και υποστηρίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία και “θα πολεμήσει” μέχρι τέλους, ενώ κορυφώνεται η ανησυχία για την εκδήλωση σφοδρών συγκρούσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού, μεταξύ των οπαδών των δύο διεκδικητών της προεδρίας στην χώρα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρουν ότι η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού, είναι χαοτική και εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη γενίκευση των συγκρούσεων.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος διατείνεται ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να κάνει "μια ομιλία από την τηλεόραση κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες", ενώ ο σύμβουλός του Τουσέν Αλέν, δήλωσε ότι "ο Γκμπαγκμπό θα αγωνιστεί για τις ιδέες του, μέχρι το τέλος".

Επίσης ο κ. Αλέν ανέφερε, ότι ο Γκμπαγκμπό "θέλει διάλογο με τους αντίπαλούς του", χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται ποια μορφή θα έχει ο διάλογος.

Ο Αλέν "αρνήθηκε να δηλώσει εάν ο Γκμπαγκμπό είναι πια στο Αμπιτζάν", την οικονομική πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής χώρας μεγάλης παραγωγού κακάο, περιορίστηκε να πει ότι "από μια ασφαλή τοποθεσία διευθύνει τις επιχειρήσεις" κατά των "Νέων δημοκρατικών δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά. Πάλι ο Αλέν ανέφερε ότι "οι πιστές στον Γκμπαγκμπό 'Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας' αμύνονται στις επιθέσεις των δυνάμεων του Ουαταρά".

Εκπρόσωπος του Αλασάν Ουαταρά ανέφερε, από την πλευρά της, ότι "η φροντίδα του Ουαταρά είναι να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις με το Αμπιτζάν, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι ξένοι πολίτες". Η εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι "θα είναι δυσχερές προς το παρόν να λειτουργήσουν οι χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες" με την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Αναφέρεται ότι η Air France δεν πετά από και προς το Αμπιτζάν, την ώρα που οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν περικυκλώσει την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Από την πλευρά τους οι κυανόκρανοι, οι οποίοι σταθμεύουν στο Αμπιτζάν, ανήγγειλαν ότι "προτίθενται να διευκολύνουν μία αποχώρηση του Γκμπαγκμπό από την χώρα".

Η Ένωση Κρατών Δυτικής Αφρικής, η CEDEAO, απηύθυνε έκκληση στον έγκλειστο στο προεδρικό μέγαρο Γκμπαγκμπό "να φύγει από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ώστε να τελειώσουν τα δεινά, που αντιμετωπίζει ο λαός της".