Αντάρτες οι οποίοι έχουν καταλάβει σημαντικά πετρελαϊκά λιμάνια στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν θα διαπραγματευθούν με τον νέο πρωθυπουργό Άχμεντ Μεϊτίκ, μια στάση που μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες για να ανοίξουν και πάλι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου σ' αυτή τη χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ.

Ο προκάτοχος του κ. Μεϊτίκ, Αμπντάλα Αλ Θίνι, κατέληξε σε μια συμφωνία με τους αντάρτες για να ανοίξουν και πάλι τέσσερα από τα λιμάνια. Ωστόσο, μόνο τα μικρότερα από αυτά, Χαρίγκα και Ζουεϊτίνα, έχουν παραδοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες για τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ.

Σχόλια των ανταρτών την Τετάρτη δείχνουν πως οι προσπάθειες αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

«Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε με τον Άχμεντ Μεϊτίκ... ο Μεϊτίκ ήρθε στην εξουσία παράνομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Άλι Χάζι, χωρίς να επεκταθεί.

Ο κ. Μεϊτίκ, επιχειρηματίας, ορκίσθηκε την Κυριακή πρωθυπουργός έπειτα από μια χαοτική εκλογική διαδικασία στο κοινοβούλιο. Πολλοί βουλευτές αμφισβήτησαν το διορισμό του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από την λιβυκή κυβέρνηση.

TAGS