Να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα που ήταν προγραμματισμένα για τις 11 Μαΐου, κάλεσε τους αυτονομιστές ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνοντας κάλεσμα διαλόγου, αλλά και ανακοινώνοντας την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, όμως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Κίεβο δεν πείθονται. 

Ο κ. Πούτιν τόνισε πως το κλειδί για την επίλυση της κρίσης είναι ο άμεσος διάλογος μεταξύ Κιέβου και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για αυτό το ενδεχόμενο.

«Αυτό ωστόσο», συνέχισε ο Πούτιν, «προϋποθέτει την αναβολή του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται για την 11η Μαΐου».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους διαδηλωτές να ακούσουν την έκκληση του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ, ενώ ανακοίνωσε πως η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Γιατσενιούκ: Λόγια του αέρα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε, με τον χαρακτηρισμό «λόγια του αέρα», την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Intefax.

«Ο Γιάτσενιουκ αναφερόμενος στην πρόταση Πούτιν για την αναβολή του δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία: Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε λόγια του αέρα», μετέδωσε το πρακτορείο σε επείγον τηλεγράφημά του.

HΠΑ-ΝΑΤΟ: Δεν υπαρχουν ενδείξεις αποχώρησης των στρατευμάτων

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία, αντιδρώντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο.

«Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη μια ουσιαστική απόσυρση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Αρκάνσας και την Καλιφόρνια. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί», συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε επίσης μέσω του εκπροσώπου του ότι το —προγραμματισμένο για την Κυριακή— δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, στο ίδιο μήκος κύματος, ανακοίνωσε ότι δεν παρατήρησε καμία αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, παρά τις διαβεβαιώσεις του ρώσου προέδρου περί του αντιθέτου.