Οι κινεζικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση μια δημοσιογράφο και πολιτική ακτιβίστρια με την κατηγορία ότι διοχέτευσε κρατικά απόρρητα σε ξένες επαφές της, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που την δείχνουν να ομολογεί. 

Η σύλληψη της δημοσιογράφου Γκάο Γιου είναι η τελευταία μιας σειράς προσαγωγών για τις οποίες επικριτές λένε πως δείχνουν την ευαισθησία των κινέζων ηγετών έναντι της διαφωνίας ενόψει της 25ης επετείου της καταστολής, στις 4 Ιουνίου 1989, του φιλοδημοκρατικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. 

Η Γκάο, η οποία προηγουμένως εργαζόταν για κρατικά μέσα ενημέρωσης, ήταν το 1989 μια εξέχουσα υποστηρίκτρια των διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας. Το 1993 φυλακίσθηκε για έξι χρόνια με κατηγορίες ότι αποκάλυψε κρατικά απόρρητα.
Σήμερα το πρωί, η επίσημη Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) έδειξε την Γκάο, με το πρόσωπό της θολό στην εικόνα, να ομολογεί. 

"Πιστεύω πως αυτό που έκανα παρβίασε το νόμο και έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας μου", λέει η Γκάο. "Αυτό που έκανα είναι πάρα πολύ λάθος. Θα διδαχθώ ειλικρινά απ' αυτό και παραδέχομαι την ενοχή μου". 

Η Γκάο κατηγορείται ότι απέκτησε παρανόμως ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο και έστειλε πέρυσι τον Ιούνιο ένα ηλεκτρονικό αντίγραφό του σε έναν ιστότοπο στο εξωτερικό, μετέδωσε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο δήλωση της αστυνομίας. 

Η δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση στις 24 Απριλίου, μετέδωσε το πρακτορείο. Φίλοι της Γκάο άρχισαν να ανησυχούν όταν εκείνη δεν εμφανίσθηκε σε μια χαμηλού προφίλ συγκέντρωση ακτιβιστών στα τέλη του περασμένου μήνα, στην επέτειο ενός σημαντικού γεγονότος απ' αυτά που οδήγησαν στην καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν. 

Ένας εξέχων δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες άπτονται της ελευθερίας του λόγου, ο Που Ζιτσιάνγκ, είναι επίσης μεταξύ αυτών που είχαν συλληφθεί νωρίτερα. 

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, σε δήλωση που εξέδωσε στις 28 Απριλίου, επισήμανε πως η σύλληψη της Γκάο εντάσσεται σε μια πρακτική. 

"Αποτελεί παράδοση της κυβέρνησης να αρχίζει την καταστολή των διαδηλωτών, των επικριτών και των διαφωνούντων πριν από τις 15 Απριλίου και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση", τονίζεται στη δήλωση.