Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ταϊλάνδης έκρινε σήμερα την πρώην πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα ένοχη για αμέλεια σε σχέση με ένα επιζήμιο για το κράτος πρόγραμμα επιδοτήσεων των καλλιεργητών ρυζιού και ως εκ τούτου η Γερουσία πιθανόν να τής απαγορεύσει τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή για πέντε χρόνια, την επομένη της καθαίρεσής της από το Συνταγματικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας όπως και εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου.

"Κινδυνεύει με απαγόρευση της συμμετοχής στην πολιτική ζωή για πέντε χρόνια", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίσα Μαχαχούν, μέλος της επιτροπής κατά της διαφθοράς.

Αντίθετα, περί τα είκοσι μέλη της κυβέρνησής της που δεν παύθηκαν χθες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν πλήττονται από αυτή τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Ο φάκελος θα σταλεί σύντομα στη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα θα διαβιβαστεί στη Γερουσία.

Η Γερουσία μπορεί να λάβει γρήγορα απόφαση που να απαγορεύει στο εξής στη Γινγκλάκ να ηγείται του ψηφοδελτίου του κόμματος Puea Thai για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Ιουλίου.

Κατά το παρελθόν η Γερουσία απαγόρευσε για πέντε χρόνια τη συμμετοχή στην πολιτική σε αξιωματούχους συνεργάτες του Τακσίν Σιναουάτρα, του αδελφού της Γινγκλάκ, ο οποίος παραμένει το κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής, παρά την εξορία του.

Οι υποστηρικτές του Τακσίν και της αδελφής του Γινγκλάκ καταγγέλλουν ένα "συνασπισμό των παραδοσιακών ελίτ της Μπανγκόκ", με μέλη τους να περιλαμβάνονται στα δικαστικά και διοικητικά όργανα και που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Οι ταϊλανδοί διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και έξι μήνες ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση.