Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ότι επιθυμεί ισχυρότερες διαβεβαιώσεις για τη δέσμευσή της σχετικά με την επιστημονική έρευνα στη Βρετανία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Παράλληλα, ο κ. Κάμερον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης για να παρέμβει στην πρόταση εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca ύψους 63 δισ. στερλινών από την Pfizer. Σε μία σκλήρυνση της στάσης της Ντάουνιγκ Στριτ όσον αφορά την πρόταση της αμερικανικής εταιρείας, ο κ. Κάμερον υπέδειξε ότι η Pfizer πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησής του για την εξαγορά της AstraZeneca που θα ήταν η μεγαλύτερη ποτέ μίας βρετανικής εταιρείας από ξένους.

Η αμερικανική εταιρεία υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει στη Βρετανία το 20% του αριθμού των εργαζομένων (και στις δύο εταιρείες) στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης , τουλάχιστον για μία πενταετία μετά την εξαγορά, αλλά οι επικριτές της συμφωνίας αμφισβήτησαν κατά πόσο αυτή η δέσμευση είναι αρκετά ισχυρή. «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, δεν είμαι ικανοποιημένος, θέλω περισσότερα», δήλωσε ο κ. Κάμερον χθες στη Βουλή, μετά από την κριτική που άσκησε επί ημέρες το Εργατικό Κόμμα, το οποίο δήλωσε ότι η Ντάουνιγκ Στριτ λειτούργησε ως υποστηρικτής της Pfizer. «Η πιο σημαντική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία, τη βρετανική επιστήμη, τη βρετανική έρευνα», δήλωσε ο Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι συμφωνεί με τον κ. Βινς Κέιμπλ, τον αρμόδιο υπουργό για τις επιχειρήσεις, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι είναι δυνατό να υποβληθεί η προτεινόμενη εξαγορά σε έναν «έλεγχο δημοσίου συμφέροντος». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι αυτό θα ήταν μία ακραία επιλογή και ότι οι υπουργοί είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στη διασφάλιση ισχυρότερων εγγυήσεων από την Pfizer σχετικά με τις θέσεις απασχόλησης και τις επενδύσεις. Μία ιδέα που διατύπωσε ο Τζορτζ Φρίμαν, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ήταν η σύναψη μίας δεσμευτικής 10ετούς συμφωνίας έρευνας μεταξύ της κυβέρνησης και της Pfizer. Ο κ. Κάμερον ανέπτυξε και στις δύο εταιρείες την ιδέα αυτή. Η Pfizer αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το θέμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κ. Ίαν Ριντ και ο ομόλογός του της AstraZeneca κ. Πασκάλ Σόριοτ, θα εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα σε ξεχωριστές ακροάσεις από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές επιχειρήσεων και επιστημών. Ο κ. Σόριοτ και άλλα ανώτατα στελέχη της AstraZeneca είχαν χθες συναντήσεις με μεγάλους μετόχους στο Λονδίνο για να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους απέρριψαν τη βελτιωμένη προσφορά της Pfizer. «Θεωρούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, αν η AstraZeneca παραμείνει ανεξάρτητη παρά με τη συγχώνευσή της σε μία μεγαλύτερη εταιρεία», δήλωσε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της βρετανικής εταιρείας κ. Μπριγκς Μόρισον.