Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ πραγματοποιούν σήμερα και για ένα 24ωρο απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους τους που αρνούνται να τραφούν εδώ και 2 εβδομάδες καθώς διαμαρτύρονται για την φυλάκισή τους χωρίς δικαστική απόφαση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

«Σχεδόν 90 κρατούμενοι αρνούνται να φάνε εδώ και δύο εβδομάδες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας των φυλακών του Ισραήλ, ο Σιβάν Βάιζμαν, διευκρινίζοντας ότι «πολλές εκατοντάδες τους ενώθηκαν με εκείνους για μια ημέρα».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Κρατουμένων Ίσα Καράκε από την πλευρά του επιβεβαίωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης ότι σχεδόν το σύνολο των κρατουμένων συμμετείχε στις κινητοποιήσεις σήμερα.

«Οι κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους έως το αίτημά τους να καταργηθεί η διοικητική κράτηση ικανοποιηθεί» δήλωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «περίπου 120 διοικητικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε απεργία πείνας».

Σχεδόν 5.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, η πλειονότητα τους για λόγους ασφαλείας, ενώ τουλάχιστον 200 τελούν υπό διοικητική κράτηση.

To αμφιλεγόμενο μέτρο της διοικητικής κράτησης επιτρέπει στο Ισραήλ να φυλακίζει υπόπτους χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή δικαστική απόφαση για μια περίοδο 6 μηνών, που μπορεί να ανανεωθεί επ' αόριστον.