Η αρχή ότι είναι αναγκαίο ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώθηκε μία ακόμη φορά στη σημερινή συνάντηση, στη Θεσσαλονίκη και όλες οι χώρες – μέλη της ΕΕ στήριξαν τη θέση αυτή, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, σημαίνει ότι δεν γίνεται λόγος για πολιτική διακοπής της διεύρυνσης της ΕΕ. Έχει μεγάλη σημασία για μας, επειδή στρατηγικός στόχος μας είναι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ το 2020», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Άτυπης Υπουργικής Διάσκεψης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων την οποία χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι η σερβική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έως το τέλος της θητείας της, το 2018 και ότι προσδοκά έως το 2020 να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης.

Χάρη στην ευρωπαϊκή προοπτική, όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή, τα ζητήματα των προσφύγων, των συνόρων και άλλα προβλήματα επιλύονται με διάλογο. Συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας, τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Η ευρωπαϊκή προοπτική, πρόσθεσε, ήταν βασικός παράγοντας που κατέστησε δυνατή την επιτυχία του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και η επιτυχία του διαλόγου απέδειξε ότι η πολιτική της διεύρυνσης εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για τα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνάντηση εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε συζητήθηκε η διάθεση έως το 2020 μέσω των κονδυλίων προενταξιακής βοήθειας 1 δισ. ευρώ στις χώρες της περιοχής και ότι ξεχωριστά σε περιφερειακά έργα θα επενδυθούν άλλα 10 δισ. ευρώ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής για την ενέργεια και τις μεταφορές είναι ο Διάδρομος 10 από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα της συνάντησης» υπογράμμισε.