Η Βρετανία έχει στείλει ένα αντιτορπιλικό του πολεμικού της ναυτικού να παρακολουθήσει τον πλου μιας ρωσικής αρμάδας, με επικεφαλής το ρωσικό αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, που διέρχεται από την Μάγχη, στο πιο πρόσφατο από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, ανακοινώθηκε σήμερα.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση να αποσταλεί το αντιτορπιλικό HMS Dragon, ένα από τα νεότερα και πιο εξελιγμένα πολεμικά πλοία της Βρετανίας, για να παρακολουθήσει την πορεία της ρωσικής ναυτικής δύναμης είναι μια αποστολή ρουτίνας καθώς οι Ρώσοι είχαν εκ των προτέρων κοινοποιήσει τα σχέδια διέλευσης του αεροπλανοφόρου.

«Αυτό που είναι διαφορετικό την προκειμένη στιγμή είναι ότι ρωσικό αεροπλανοφόρο αυτού του μεγέθους δεν έχει περάσει από τις ακτές μας εδώ και καιρό» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κυβερνήτης του Dragon. Η ρωσική ναυτική αρμάδα περιλαμβάνει εκτός του αεροπλανοφόρου, ένα πυρηνοκίνητο καταδρομικό πλοίο, ένα σκάφος υποστήριξης, τρία δεξαμενόπλοια και ένα ρυμουλκό.

Εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ ολοκλήρωσε μια ναυτική αποστολή στα νερά της Μεσογείου και ήταν εν πλω για να επιστρέψει στη βάση του στο Σεβερομόρσκ στη βορειοδυτική Ρωσία. Πρόκειται για το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο που είναι ικανό να μεταφέρει μέχρι και 26 μαχητικά αεροσκάφη και 24 ελικόπτερα.

Το βρετανικό αντιτορπιλικό τέθηκε σε επιφυλακή και τον περασμένο μήνα για να εποπτεύσει ένα άλλο ρωσικό πολεμικό πλοίο, το Αντιναύαρχος Κουλάκοφ που επίσης πέρασε από τη Βρετανία. Το Λονδίνο επίσης τον περασμένο μήνα σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη Ταϊφούν για να παρακολουθήσουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα.