Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Η έξοδος από την Ευρώπη ισοδυναμεί με έξοδο από την ιστορία». Αυτό το δραματικό τελεσίγραφο απηύθηνε προς τους γάλλους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», την Πέμπτη, δείχνοντας ότι κάνει μία απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει τα εις βάρος του δεδομένα ενόψει ευρωεκλογών, την ώρα που το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο «καλπάζει» προς τον εκλογικό θρίαμβο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εδώ και καιρό δέχεται απανωτά χτυπήματα. Χαμηλή δημοτικότητα, ροζ σκάνδαλο, πιέσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο για το έλλειμμα και την καταρρέουσα οικονομία, εμφατική ήττα στις δημοτικές εκλογές που οδήγησε στην αλλαγή πρωθυπουργού. Ο Ολάντ, εκτός από «απαρατήρητος» ως πρόεδρος έχει γίνει και αντικείμενο χλευασμού. Είναι ενδεικτικός ο «θόρυβος» που προκλήθηκε την Τετάρτη από ένα σκίτσο του διάσημου σκιτσογράφου Πλαντού στην ηλεκτρονική σελίδα της Monde, στο οποίο απεικονιζόταν σε ερωτικές περιπτύξεις με την... Δημοκρατία. Το σκίτσο «διορθώθηκε», όμως το κακό είχε γίνει επικοινωνιακά.

Ο μεγάλος φόβος, όμως, του σοσιαλιστή Ολάντ, είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές, αφού στις δημοσκοπήσεις βλέπει την «πλάτη» τόσο του παραδοσιακού αντιπάλου, δεξιού UMP όσο και της μεγάλης απειλής του ακροδεξιού FN της Μαρίν Λε Πεν που προπορεύεται. Ο γάλλος πρόεδρος, βλέποντας άλλο ένα «βατερλώ» να έρχεται αποφάσισε να χρησιμοποιήσει  κάθε πολιτικό μέσο που διαθέτει. Όπως για παράδειγμα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους Γάλλους για τον ευρωσκεπτικιστικό κίνδυνο, βάζοντας μερικές «πινελιές» κριτικής προς τις πολιτικές των Βρυξελλών. 

Οι γάλλοι πολίτες, πάντως, δεν φαίνονται και ιδιαίτερα πρόθυμοι να μοιραστούν την ίδια ανησυχία με τον Ολάντ. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA/BFMTV/Groupe Nice-Matin που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μόλις το 51% θεωρεί θετικό το ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε στο άρθρο του στην κορυφαία εφημερίδα, μία από τις φράσεις του Φρανσουά Μιτεράν, στην τελευταία του ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Ο εθνικισμός ισοδυναμεί με πόλεμο, η Ευρώπη ισοδυναμεί με ειρήνη».

Ο Ολάντ, πάντως, θυμήθηκε λίγο αργά να παρέμβει για την Ευρώπη. Δεν δείχνει ικανός να κερδίσει τον πόλεμο κόντρα στους γάλλους εθνικιστές, ούτε φυσικά κόντρα στην παντοδύναμη Μέρκελ. Συν τοις άλλοις δεν είναι Μιτεράν...