Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη που μάχονται κατά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντφι κέρδισαν έδαφος σήμερα και όπως λένε ελέγχουν την Μπρέγκα (800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης), μία πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ,στο δρόμο που οδηγεί προς τη "Νέα Μπρέγκα", μία κωμόπολη ανατολικά της Μρέγκα υπάρχουν τουλάχιστον επτά απανθρακωμένα πτώματα μελών της δύναμης του Καντάφι.

Στο δρόμο βρίσκονται επίσης περίπου 10 καμένα ημι-φορτηγά του λιβυκού στρατού, ενώ ένας κρατήρας διαμέτρου πέντε μέτρων φαίνεται να προκλήθηκε από την αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εναντίον μίας πομπής ελαφρών οχημάτων του λιβυκού στρατού τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο.

Οταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο οι κάτοικοι της Μπρέγκα δήλωσαν ότι οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού στρατού στα περίχωρα της Μπρέγκα μοιάζουν να έχουν σταματήσει σήμερα το πρωί, όπου το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Η πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα είναι εδώ και αρκετές ημέρες θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και η γραμμή του μετώπου μεταξύ των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και των εξεγερμένων, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν προς την Αντζαμπίγια στα ανατολικά.

Η απόρριψη από την Τρίπολη της πρότασης για υπό όρους κατάπαυση του πυρός, που έκαναν χθες Παρασκευή οι εξεγερμένοι αποδεικνύει ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι "δεν θέλει την ειρήνη", δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη.

"Είναι απόδειξη ότι (ο Καντάφι) δεν θέλει την ειρήνη, θέλει να επιφέρει στο λιβυκό λαό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κακό προτού αποχωρήσει από την εξουσία", δήλωσε στον Τύπο ο Μουστάφα Γεριάνι.

Χθες Παρασκευή η Τρίπολη απέρριψε τους όρους που έθεσε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός: ελευθερία λόγου για τους Λίβυους που ζουν στα δυτικά της χώρας που ελέγχονται από το στρατό και κυρίως απόσυρση των δυνάμεων του Καντάφι από τις πόλεις που ελέγχουν.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου επεσήμανε άλλωστε ότι η επιφυλακτικότητα της διεθνούς κοινότητας να εξοπλίσει τους εξεγερμένους με όπλα "μπορεί να παρατείνει για καιρό τον πόλεμο", υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι εξεγερμένοι μπορούν να βρουν όπλα και από άλλες οδούς.

"Εχουμε λιγότερο οπλισμό (από τις δυνάμεις του Καντάφι), όμως είμαστε ο λαός", δήλωσε.