current views are: 2

9 Μαΐου 2014
Δημοσίευση10:42

«Ξεσπαθώνει» η Χουριέτ υπέρ της Αγιάς Σοφιάς!

Ένα απρόσμενο άρθρο δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και στρέφεται όχι μόνο κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και εναντίων όλων εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ώστε ο «σουλτάνος» να προσευχηθεί εκεί στις 29 Μαίου.

Δημοσίευση 10:42’
αρθρο-newpost

Ένα απρόσμενο άρθρο δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και στρέφεται όχι μόνο κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και εναντίων όλων εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ώστε ο «σουλτάνος» να προσευχηθεί εκεί στις 29 Μαίου.

Ένα απρόσμενο άρθρο δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και στρέφεται όχι μόνο κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και εναντίων όλων εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ώστε ο «σουλτάνος» να προσευχηθεί εκεί στις 29 Μαίου. Στην επέτειο δηλαδή του εορτασμού της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Μια ενέργεια άκρως προκλητική εναντίον της Ελλάδος αλλά και κατά της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης.  Δυστυχώς ενώ η Χουριέτ «ξεσπαθώνει» το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εντυπωσιάζει με την εκκωφαντική σιωπή του καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασχολείται με το να μην του ξεραθεί η «Ελιά».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο αυτό που το υπογράφει ο Ερτουγρούλ Οζκιόκ:

«Διαβάζω παντού, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από επίσημα στόματα, πως ο Φετχουλάχ Γκιουλέν προλειαίνει το έδαφος για να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί, με προφανή στόχο να φέρει, όπως λένε ορισμένοι, σε δύσκολη θέση ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό, ρωτάω ευθέως: ευσταθούν όντως αυτές οι φήμες;

Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την Τουρκία στον 21ο αιώνα; Είναι δυνατόν η χώρα μας να χρησιμοποιεί τέτοια σημειολογία σήμερα; Είναι δυνατόν μια χώρα όπου λειτουργούν περί τα 80.000 θρησκευτικά τεμένη, να θέλει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Πώς θα νιώθαμε εμείς αν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη ξαφνικά μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία; Έχουμε 80.000 τεμένη και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην Αγία Σοφία;

Ο χότζας Φεχτουλάχ που εγώ γνωρίζω δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τέτοια πράγματα.

Αν πάντως αυτές οι φήμες είναι ακριβείς, τότε δεν εξυπηρετούν την κοινωνία. Αν είναι ακριβείς, τότε όλα τα μηνύματα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης που στέλνονται στη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καθαρή υποκρισία. Φίλοι, η Κωνταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της χώρας μας εδώ και 90 χρόνια, μιας χώρας που το 99% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Εσείς τι επιπλέον, τι άλλο θέλετε να αποδείξετε : Και σε ποιόν; Εν μέσω 80.000 τεμένων εσείς τώρα επικεντρώνεστε σε μία χριστιανική εκκλησία; Ντροπή, ντροπή σας..».

Ευτυχώς που υπάρχει και Ερτουγρούλ Οζκιόκ γιατί αν περιμέναμε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λαλήσει θα μέναμε με την προσμονή.

Πριν από λίγες ημέρες η τουρκική εφημερίδα Χαμπέρτουρκ δημοσίευσε ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Μπουρντούρ (δηλαδή της Αλικαρνασσού), Χαμί Γιλντιρίμ, κατέθεσε στην τουρκική βουλή πρόταση νόμου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει «συμβολικά»- ο Ερντογάν, στις 29 Μαΐου.

Ο συγκεκριμένος Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή, ανακηρύσσοντας το ναό σε τζαμί. Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν να τεθούν υπό μια νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται τον ναό, βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση.

Γ. Κοκ.


σχετικα αρθρα