Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποστείλει ομάδα παρατηρητών για τις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τριμπούνα» της Πρίστινας.

Στην επιστολή που απέστειλε στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον η κ. Γιαχγιάγκα εκφράζει την ετοιμότητα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι επικείμενες εκλογές να διεξαχθούν σε ειρηνικό κλίμα.

«Σας παρακαλούμε να αποδεχθείτε αυτή την επιστολή ως πρόσκληση εκ μέρους του Κοσόβου προς παρατηρητές της ΕΕ για την παρακολούθηση των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο» αναφέρει η κ. Γιαχγιάγκα.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου αποφάσισε η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές να διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου.

«Η εκστρατεία θα διαρκέσει 10 μέρες, επειδή οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Βαλιντέτα Ντάκα.

Η πρόεδρος του Κοσόβου ανακοίνωσε χθες μετά από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε επίσης ότι οι λίστες των υποψηφίων για τη Βουλή του Κοσόβου πρέπει να είναι έτοιμες εντός επτά ημερών και να κατατεθούν για επικύρωση.

«Η κατάθεση υποψηφιοτήτων άρχισε στις 8 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Οι μικρές προθεσμίες, σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν προκαλέσει πανικό στα πολιτικά κόμματα, που καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για τις «μεταγραφές» διάφορων προσωπικοτήτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Παλιός εκλογικός νόμος, μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων

Στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου στο Κόσοβο δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 1.800.000 ψηφοφόροι.

Με δεδομένο ότι αυτή τη φορά η ψηφοφορία θα διεξαχθεί και στο βόρειο Κόσοβο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι αναγκασμένη να αυξήσει τον αριθμό των εκλογικών κέντρων σε σύγκριση με τις εκλογές που διενεργήθηκαν το 2010.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, στις 12 Δεκεμβρίου του 2010 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 1.630.636 και στην εκλογική μάχη αναμετρήθηκαν 29 πολιτικοί φορείς. Τα εκλογικά κέντρα ήταν 745 και τα εκλογικά τμήματα 2.280.

Στο τέλος του Ιουνίου του 2013 πρώτη φορά και στο βόρειο Κόσοβο διεξήχθησαν αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 1.792.913, τον οποίο διαθέτει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και για τις βουλευτικές εκλογές.

Η Βουλή του Κοσόβου διαλύθηκε χωρίς να ψηφίσει αλλαγές του εκλογικού νόμου και δεν μπόρεσε να υιοθετήσει αλλαγές του εκλογικού νόμου και οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον προηγούμενο νόμο.