Αμερικανοί και βρετανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στη Νιγηρία για να συμμετάσχουν στις έρευνες για την απελευθέρωση των περισσοτέρων από 200 μαθητριών που κρατούνται όμηροι από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσαν σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ και το Φόρεϊν Όφις.

"Έφθασαν (...), η ομάδα είναι στη Νιγηρία", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόντα Φέργκιουσον-Ογκάστους, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς στη χώρα βρίσκεται η ομάδα αυτή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει την αποστολή μιας ομάδας αποτελούμενης από λιγότερους από δέκα στρατιωτικούς, ειδικούς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλη του FBI.

"Μια ομάδα βρετανών εμπειρογνωμόνων που θα συμβουλεύσει και θα βοηθήσει τις νιγηριανές αρχές για να απαντήσουν στην απαγωγή άνω των 200 μαθητριών, έφθασε σήμερα το πρωί στην Αμπούτζα", ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική ομάδα περιλαμβάνει διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Άμυνας. "Δεν θα λάβει μόνον υπόψη τα πρόσφατα επεισόδια, αλλά και τις μακροπρόθεσμες λύσεις κατά της τρομοκρατίας, ώστε να εμποδισθούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον, και για να ηττηθεί η Μπόκο Χαράμ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα και η Γαλλία έχουν επίσης προτείνει τη βοήθειά τους, κυρίως μέσω των πληροφοριών που συλλέγουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους δορυφόρους, και της αποστολής εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας σήμερα στο "Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική", ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν επανέλαβε πως η χώρα του "είναι απολύτως προσηλωμένη στην ανεύρεση αυτών των νεαρών κοριτσιών".