Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ρωσία αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Σεβαστούπολης, στην ουκρανική αυτή χερσόνησο που προσαρτήθηκε από την Ρωσία τον Μάρτιο, όπου νωρίτερα επιθεώρησε τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, επειδή είμαστε μαζί, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο δυνατοί», πρόσθεσε.

Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κριμαία από την προσάρτησή της από την Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν, ο οποίος στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, συνεχάρη μέσω ενός μεγάφωνου τα πληρώματα, τα οποία στέκονταν προσοχή, των περίπου δέκα πολεμικών πλοίων μπροστά από τα οποία πέρασε, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», δήλωνε ο Πούτιν όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν μπροστά από κάθε πλοίο.
Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ο πρόεδρος Πούτιν ήταν το καταδρομικό «Μασκβά», η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση και με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο πλήθος.

Μόλις τελείωσε η επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων, άρχισαν υπερπτήσεις δεκάδων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων υπερηχητικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ TU-22 και καταδιωκτικά Σουχόι Su-27, τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις σε σχηματισμό πάνω από την πόλη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Κριμαία, είχε παραστεί σήμερα το πρωί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την πρώτη αυτή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μια σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε σημερινή του ανακοίνωση.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν χαρακτήρισε σήμερα «ανάρμοστη» την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη», δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

«Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.