Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όταν δύο φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια που είχε αποστείλει στη χώρα μια τουρκική οργάνωση έγιναν στόχος αεροπορικής επίθεσης από τον συριακό στρατό, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Ένας σύρος πολίτης» σκοτώθηκε, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση, επεσήμανε το τουρκικό Ίδρυμα για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (IHH) που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα φορτηγά, που μετέφεραν αλεύρι και κλινοσκεπάσματα, επλήγησαν από μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε χθες ο συριακός στρατός εναντίον μιας συνοικίας του Χαλεπιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, αγανακτισμένος από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, διερωτήθηκε σήμερα αν θα πρέπει να σκοτωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και να καταρρεύσουν οι γειτονικές χώρες υπό το βάρος των σύρων προσφύγων προτού αναλάβει η διεθνής κοινότητα δράση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Τζον Τζινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων της Γραφείου για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), επεσήμανε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία επιδεινώνεται με σχεδόν 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες και 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου εμποδίζεται η διανομή βοήθειας και ακόμη 240.000 ζουν σε κατάσταση πολιορκίας, σημείωσε ο Τζινγκ.

Όπως κατήγγειλε ο αξιωματούχος αυτός, η συριακή κυβέρνηση κατέσχεσε ιατρική βοήθεια που προοριζόταν για τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Η συριακή κυβέρνηση «είτε δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των ιατρικών εφοδίων που πρέπει να διανεμηθούν είτε αξιωματούχοι της απομακρύνουν τον ιατρικό εξοπλισμό από τις οχηματοπομπές», εξήγησε ο Τζινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δαμασκός έχει ως στρατηγική να αρνείται την παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες αφαιρώντας από τις οχηματοπομπές οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ιατρικός εξοπλισμός, πρόσθεσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «απεχθή, απερίγραπτα απαράδεκτη το 2014».

«Μια βάσιμη ερώτηση προς τους πολιτικούς ηγέτες είναι (. . .) πόσοι καημένοι άνθρωποι θα ανεχθείτε να σκοτωθούν προτού κάνετε κάτι διαφορετικό;», διερωτήθηκε ο Τζινγκ.

«Αυτή τη στιγμή (ο αριθμός) είναι 5.000 τον μήνα και ήδη συνολικά πάνω από 150.000. Είναι 200.000, είναι ένα τέταρτο του εκατομμυρίου; Είναι ένα εκατομμύριο άνθρωποι;», διερωτήθηκε.

Πρέπει ο αριθμός των προσφύγων να φτάσει τα 3 εκατομμύρια ή οι χώρες που κυρίως τους δέχονται, ο Λίβανος και η Ιορδανία, να καταρρεύσουν υπό το βάρος της παροχής βοήθειας προτού ληφθεί αποτελεσματική δράση;—ρώτησε ο Τζινγκ.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει λόγια. Λόγια καταδίκης, λόγια συμπάθειας και τα λοιπά για τον πληθυσμό», δήλωσε.

«Ζητάμε διεθνή υποστήριξη για να επηρεάσουμε τις πλευρές στο πεδίο, ξεκινώντας από την κυβέρνηση (ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας). Η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.