Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Υεμένης γλίτωσαν σήμερα από μια ενέδρα μελών της Αλ Κάιντα εναντίον τους στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο στρατός συνεχίζει μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον του τρομοκρατικού δικτύου.

Αυτή η αποτυχημένη επίθεση εναντίον μιας οχηματοπομπής που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Νάσερ Άχμαντ και αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας διαπράχθηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο ενός «επικίνδυνου και καταζητούμενου» αρχηγού της Αλ Κάιντα, τον οποίο σκότωσαν δυνάμεις του στρατού στη Σαναά.

Άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον της οχηματοπομπής που μετέφερε τον υπουργό, τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αλί Χάσαν αλ Αχμάντι και τον αρχηγό της στρατιωτικής αστυνομίας, Άουαντ Μαζουάρ αλ Αουλάκι, την ώρα που επέστρεφαν από μια επίσκεψη στην επαρχία Αμπιάν (στα νότια) προκειμένου να αξιολογήσουν την εξέλιξη της επιχείρησης εναντίον της Αλ Κάιντα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή.

«Άνοιξαν πυρ εναντίον της οχηματοπομπής, αλλά κανείς δε σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, ο υπουργός είναι ασφαλής» υποστήριξε μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η Αλ Κάιντα θεωρεί τον υπουργό υπεύθυνο για τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει ως στόχο να την απωθήσει από τα προπύργιά της στη νότια Υεμένη.

Ο υπουργός έχει γλιτώσει από τουλάχιστον 5 απόπειρες δολοφονίας από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση μετά την επίτευξη της συμφωνίας μετάβασης της εξουσίας κι ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ παραιτήθηκε.

Λίγη ώρα αργότερα, μια βομβιστική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 αστυνομικοί στα ανατολικά της Σαναά.

Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Σαναά χθες το βράδυ, ο Μοχάμεντ Σάιντ αλ Σαμπούανι, «ένα από τα πλέον επικίνδυνα και καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα» σκοτώθηκε, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της ανώτατης αρχής ασφαλείας.

Ήταν «ένας από τους αρχηγούς του δικτύου (...) που είχε εμπλακεί στην απαγωγή και τη δολοφονία αστυνομικών και υπηκόων ξένων χωρών» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα δύο πρόσωπα που φέρονται να ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, ένα από τη Σαουδική Αραβία και ένα από το Νταγκεστάν, σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη, όπου ο στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Saba, επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι ο υπήκοος του Νταγκεστάν, ένας ειδικός στα εκρηκτικά με το ψευδώνυμο «Τιμούρ αλ Νταγκεστάνι» σκοτώθηκε από το στρατό στην επαρχία της Σάμπουα (στα νότια). Ένας «Σαουδάραβας τρομοκράτης», που αναγνωρίστηκε ως ο Τούρκι Άμπντελ Ράχμαν, σκοτώθηκε επίσης στην ίδια επαρχία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα δύο Γάλλοι με καταγωγή από την Τυνησία, μέλη του δικτύου στην επαρχία Χαντραμούτ, στη νοτιοανατολική Υεμένη, συνελήφθησαν ενώ επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν παράνομα την περιοχή, σύμφωνα με το Saba.