Διακόσια μέλη της πιο δραστήριας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην Αίγυπτο, της Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, θα δικαστούν προσεχώς για "τρομοκρατία", σχετικά με φονικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά των δυνάμεων της τάξης, δήλωσαν σήμερα δικαστικές πηγές. 

Στους 200 κατηγορούμενους αυτής της πρώτης ομαδικής δίκης τζιχαντιστών που γίνεται στην χώρα, οι 102 βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη δολοφονία τουλάχιστον τριών υψηλόβαθμων αξιωματικών, όπως και για επιθέσεις κατά των αρχηγείων της αστυνομίας στο Κάιρο, στο Δέλτα του Νείλου και στο Σινά. 

Η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, η οποία δηλώνει ότι αντλεί την έμπνευσή της από την Αλ Κάιντα, εξαπολύει επιθέσεις κατά των δυνάμεων της τάξης. Οι επιθέσεις αυτού του είδους αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Αίγυπτο από τότε που ο στρατός καθαίρεσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι. 

Η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατική" από την Αίγυπτο, όπως και από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.
Η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, το όνομα της οποίας σημαίνει στα αραβικά "Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ", σχηματίστηκε μετά την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο τότε πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και η δράση της επικεντρωνόταν τότε σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η οργάνωση αυτή έχει εξάλλου αναλάβει την ευθύνη για πολλές ρίψεις πυραύλων στο ισραηλινό έδαφος. 

Από τότε που καθαιρέθηκε ο Μόρσι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι --στην πλειονότητά τους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του-- έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων και περίπου 15.000 έχουν συλληφθεί.