Ομάδα γάλλων ειδικών στον τομέα των πληροφοριών έφτασε το Σάββατο στη Νιγηρία για να μετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των 223 μαθητριών, που έχουν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Αν υπάρξει ανάγκη, αυτή [η αποστολή] θα ενισχυθεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του περιβάλλοντος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την προεδρία, «η κινητοποίηση των εμπειρογνωμόνων [...] ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας στις 7 Μαΐου».

Ο Ολάντ είχε τότε διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία θα ενίσχυε την βοήθειά της προς την Νιγηρία με στόχο τον αγώνα κατά των ωμοτήτων που διαπράττει η ισλαμιστική αυτή οργάνωση. Επίσης είχε εκφράσει «τη βούλησή του να ενισχυθεί η συνεργασία με την Νιγηρία στον τομέα των πληροφοριών σε συνεργασία με τις χώρες τις περιοχής ώστε η τρομοκρατική αυτή οργάνωση να μην μπορεί πλέον να διαπράττει τέτοιες ενέργειες».

Αμερικανοί και Βρετανοί εμπειρογνώμονες έχουν ήδη φθάσει στην Νιγηρία για να μετάσχουν στις έρευνες. Η Κίνα έχει προτείνει επίσης την ανταλλαγή των πληροφοριών που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της και οι δορυφόροι της.

Στις 14 Απριλίου, η Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε σε λύκειο της Σίμποκ στην βορειοανατολική Νιγηρία, και απήγαγε 276 μαθήτριες, 223 εκ των οποίων εξακολουθούν να κρατούνται από την οργάνωση, ενώ οι υπόλοιπες κατάφεραν να διαφύγουν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Παράλληλα, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διέθεσε δύο μεραρχίες για να μετάσχουν στις έρευνες.

Οι στρατιώτες αυτές στρατοπεδεύουν στην μεθοριακή ζώνη που βρίσκεται κοντά στο Τσαντ, το Καμερούν και τον Νίγηρα και θα συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες της ασφάλειας, διευκρίνισε ο στρατηγός Κρις Ολουκολάντε.