Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται στην Κροατία το ποσοστό στήριξης της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνον το 25% των Κροατών θεωρεί ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει τη χώρα και αν διεξαγόταν δημοψήφισμα, υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ένωση θα ψήφιζε το 40% των πολιτών και το ποσοστό των αναποφάσιστων θα έφθανε το 18%.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας ανέφερε, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT, ότι τα στοιχεία αυτά διαφέρουν πολύ από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε.

«Όταν λάβουμε τα αποτελέσματα, θα τα αναλύσουμε διεξοδικά. Τις τελευταίες επτά ημέρες δημοσιοποιήθηκαν δύο έρευνες, που δείχνουν εντελώς διαφορετικές τάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κροατικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάριο Ντράγκουν.

Η δημοσκόπηση της Gallup διενεργήθηκε στα δυτικά Βαλκάνια και τα ευρήματά της θα παρουσιαστούν την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες. Βάσει της έρευνας, η Κροατία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή, που διεξάγει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε., αλλά οι πολίτες είναι αντίθετοι στην προσχώρησή της στην Ένωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Κροάτες θεωρούν τη Σλοβενία ως τη χώρα που αντιτίθεται περισσότερο στην ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. και ακολουθούν η Βρετανία και η Γαλλία. Χώρες συμμάχους οι Κροάτες θεωρούν τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, δήλωσε ότι η μείωση του ποσοστού των πολιτών που στηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε. ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, επειδή η ενταξιακή διαδικασία έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.

 

Ο κ. Γιοσίποβιτς εκτίμησε ότι η μεγάλη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας προκαλεί δυσαρέσκεια και φόβο, που συνδέεται με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

«Καθήκον όλων μας, κυρίως της ηγεσίας της χώρας και όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι να καταστήσουμε σαφές στους πολίτες ότι η Κροατία χωρίς την ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα έχει θετική προοπτική», υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς.