Η φωτιά που άναψε στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την απόσχιση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο όχι μόνο δε σβήνει, αλλά συνεχίζει να φουντώνει. Και τα σημερινά δημοψηφίσματα στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ που διεξάγονται την ώρα που το Κίεβο συνεχίζει ακάθεκτο την αιματηρή «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στις περιοχές αυτές αναμένονται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κάλπες θα ανοίξουν σήμερα στις πόλεις και τα χωριά των δύο περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας με το ερώτημα του δημοψηφίσματος να είναι απλό: «Στηρίζετε την αυτονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;».

Σε πρώτη φάση δεν περιέρχεται το ερώτημα της προσάρτησης από τη Ρωσία, ωστόσο οι διοργανωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν έναν δεύτερο γύρο την επόμενη εβδομάδα, κάτι το οποίο ωστόσο αναμένεται να καθοριστεί και από την προσέλευση.

Οι νέες αρχές που εγκαθίδρυσαν στις περιοχές αυτές οι αυτονομιστές, ισχυρίζονται πως έχουν τυπώσει περίπου τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια, και η καταμέτρηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.

Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών – καθώς στις πόλεις που θα στηθούν κάλπες έχουν σταλεί ουκρανικά στρατεύματα – η διαδικασία αντιμετωπίζει και πρόβλημα νομιμοποίησης. Σχετικός νόμος στην Ουκρανία δεν υπάρχει, ενώ παρά το γεγονός ότι οι αυτονομιστές ζήτησαν παρατηρητές για να επιβλέπουν τα δημοψηφίσματα, το αίτημά τους απορρίφθηκε από όλες τις πλευρές πέραν της Μόσχας.

Παρότι η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος αμφισβητείται τόσο από το Κίεβο όσο και από τη διεθνή κοινότητα οι τύχες 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν σε αυτές τις επαρχίες αναμένεται να καθοριστούν από την κρίσιμη διαδικασία, με τους αυτονομιστές μάλιστα να αγνοούν την παραίνεση της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα να αναβληθεί το δημοψήφισμα, και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος βάση με την εποπτεία του ΟΑΣΕ.

Μία έκκληση που ναι μεν οι αυτονομιστές απλώς έκαναν πως δεν την άκουσαν, αλλά και που το Κίεβο απέρριψε μετ' επιτάσεως: «Δεν διαπραγματευόμαστε με αυτονομιστές», είναι η... γραμμή της νέας ουκρανικής κυβέρνησης η οποία μεταφράζεται πρακτικά στην περίφημη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση:

Το σχέδιο του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τον Απρίλιο και κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις αιματηρές και πολύνεκρες συγκρούσεις στη Μαριούπολη (οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για 7 θύματα και το Κίεβο για 39), δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας του Ντονέτσκ, ενώ οι μνήμες από τη σφαγή στην Οδησσό στις 2 Μαΐου είναι ακόμη νωπές – μπορεί να μην εμπλέκονται άμεσα οι ουκρανικές αρχές, ωστόσο το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια της επιχείρισης.

Σε αντίστοιχο βαθμό είναι και η ρητορική που χρησιμοποιείται σχετικά με το δημοψήφισμα. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ήταν σαφέστατος αναφορικά με την ψηφοφορία που διοργανώνουν οι ρωσόφωνες επαρχίες. «Τα δημοψηφίσματα θα προκαλέσουν την αυτοκαταστροφή των περιοχών που θα ψηφίσουν υπέρ της ομοσπονδοποίησης», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.

Το Κίεβο που από την αρχή της κρίσης στα ανατολικά «βλέπει» ρωσικό δάκτυλο στην ένοπλη εξέγερση των αυτονομιστών επέλεξε να απαντήσει με περισσότερη βία, γεγονός παράγοντας αρκετά σημαντικός για την έκβαση των γεγονότων. Ο ρωσόφωνος πληθυσμός ο οποίος αποτελεί την πλειοψηφία στις περιοχές αυτές- που από την αρχή έβλεπε με καχυποψία τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση που προέκυψε στην επαύριο της ανατροπής Γιανουκόβιτς πλέον στέκεται εχθρικά απέναντι στο Κίεβο.

Σήμερα λοιπόν είναι τα σπουδαία για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ: Μια διαδικασία η οποία σίγουρα αναμένεται να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, αφού κατά την ομολογία του ίδιου του ουκρανού προέδρου αναμένεται να στηριχθεί από τους ντόπιους.

Και έτσι, όλοι περιμένουν την αντίδραση της Μόσχας στο αποτέλεσμα: Θα το χαιρετίσει νομιμοποιώντας το με αυτό τον τρόπο; Και εάν ναι η επόμενη κίνηση ποια θα είναι; Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κριμαίας; Σε κάθε περίπτωση την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, αφού πέραν της έκκλησης για αναβολή των δημοψηφισμάτων ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ωστόσο δεν φαίνεται να πείθονται, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη ρητορική του Κιέβου και απειλούν με νέες – πιο σκληρές – κυρώσεις τη Ρωσία, αρχής γενομένης μάλιστα από τη Δευτέρα.

Εάν η απόσχιση της Κριμαίας ήταν η αρχή του ντόμινο των αντιδράσεων στην ανατολική Ουκρανία, το δημοψήφισμα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανοίγει το δρόμο προς την Άβυσσο και φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στον εμφύλιο σπαραγμό.