Γαλλία: Ακροδεξιός δήμαρχος αρνήθηκε να τιμήσει την ημέρα της κατάργησης της δουλείας

Γαλλία: Ακροδεξιός δήμαρχος αρνήθηκε να τιμήσει την ημέρα της κατάργησης της δουλείας

Ένας νεοεκλεγείς δήμαρχος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας αρνήθηκε χθες Σάββατο να οργανώσει στην πόλη του τελετή ενάντια στη δουλεία, επισκιάζοντας τις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τιμηθεί η ημέρα της κατάργησης της εμπορίας ανθρώπων. Η Γαλλία τιμά στις 10 Μαΐου την κατάργηση της δουλείας καθώς αυτή ήταν η ημερομηνία κατά την οποία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε επίσημα το δουλεμπόριο ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο δήμαρχος Φρανκ Μπριφό, της πόλης Βιλέρ-Κοτρέ, αρνήθηκε να οργανώσει την τελετή μνήμης προκαλώντας την αντίδραση διαδηλωτών αλλά και του γάλλου υπουργού για τα υπερπόντια εδάφη. « Είναι κρίμα ότι το πρόσωπο αυτό δεν έχει αναγνωρίσει ότι η ποικιλομορφία αποτελεί πλεονέκτημα για μας» είπε ο υπουργός Ζορζ Πο-Λονζβά.

Η πόλη Βιλέρ-Κοτρέ είναι η τελευταία κατοικία του στρατηγού Θωμά Αλέξανδρου Δουμά, ο οποίος έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού στην επαναστατική Γαλλία αν και γεννήθηκε σκλάβος στην Αϊτή. Είναι επίσης η γενέτειρα του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά, του μυθιστοριογράφου του 19ου αιώνα, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς της Γαλλίας. Ο Δουμά είχε ταφεί αρχικά εκεί, αλλά τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον στο Παρίσι το 2002 .

Ο Μπριφό έγινε δήμαρχος της Βιλέρ-Κοτρέ τον Απρίλιο, όταν το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τον έλεγχο σε 11 δήμους στις δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντι-μεταναστευτικό και αντι-ευρωπαϊκό, Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει τα άλλα γαλλικά πολιτικά κόμματα στις ευρωεκλογές αργότερα αυτό το μήνα. Η Γαλλία κατάργησε τη δουλεία το 1794, το καθεστώς αυτό επανήλθε το 1802 προτού καταργηθεί οριστικά το 1848.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο