Εν μέσω έντασης και με την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξαπέλυσε το Κίεβο σε πλήρη εξέλιξη, διεξήχθησαν τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά της χώρας, ενώ δεν έλειψαν και τα αιματηρά επεισόδια.

Ποσοστό περίπου 90% των πολιτών που συμμετείχε στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στο Ντόνετσκ, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από το Κίεβο, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή.

«Το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκούιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τους αντάρτες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σημειώνεται πως ο ουκρανικός στρατός απέκλεισε αρκετούς δρόμους στην περιοχή, ενώ η πόλη Κρασνοαρμέισκ έχει καταληφθεί από την εθνοφυλακή. Μάλιστα, στην πόλη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ένας τραυματίστηκε από πυρά των δυνάμεων που πρόσκεινται στο Κίεβο. Με βάση διεθνή Μέσα, η Εθνική Φρουρά άρχισε να πυροβολεί κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από εκλογικό κέντρο που είχε καταληφθεί.

Το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι αφορά την αυτοδιάθεση των δύο επαρχιών.

Στη Μαριούπολη – η οποία προσπαθεί να συνέλθει από τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής- άνοιξαν μόνο οκτώ εκλογικά τμήματα, και σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές. Στην πόλη η ψηφοφορία παρατάθηκε.  Την ίδια ώρα ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης βρέθηκε κρεμασμένος.

Ετοιμάζονται να φτιάξουν κράτος οι αυτονομιστές

Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρηθούν παράνομες και θα ανακηρυχθούν δυνάμεις κατοχής», είπε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είναι απαραίτητο να σχηματίσουμε κρατικούς θεσμούς και στρατιωτικές αρχές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο ίδιος στο Interfax.

Απορρίπτει τη διαδικασία το Κίεβο

Την ίδια ώρα, το Κίεβο απέρριψε το δημοψήφισμα. 

«(Τα δημοψηφίσματα) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Κανένας δεν αποκαλεί δημοψήφισμα αυτό που διενεργείται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τα σημερινά δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα» υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο.