Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε σήμερα ότι η αμφιλεγόμενη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνέβαλε στην απελευθέρωση των ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών που κρατούνταν στην ανατολική Ουκρανία λίγες μέρες αργότερα και κάλεσε την Δύση να σταματήσει να επικεντρώνεται στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Σρέντερ δέχτηκε επικρίσεις για τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης και τον δείχνουν σε θερμό εναγκαλισμό με τον ρώσο πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους στις 28 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ πήρε αμέσως αποστάσεις. Σχετικά με τις φωτογραφίες ο Σρέντερ είπε ότι έκανε έκκληση στον Πούτιν να κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωση των επτά κρατούμενων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι και απελευθερώθηκαν στις 3 Μαϊου.

«Ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο», είπε ο Σρέντερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag όταν ρωτήθηκε αν ήταν σκόπιμο να προσκαλέσει τον ρώσο πρόεδρο σε ένα πάρτι για τα 70α του γενέθλια. «Χάρηκα πολύ που κατάφερε να έρθει γιατί ήξερα ότι θα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε».

Ο Σρέντερ είπε ότι μίλησε με τον Πούτιν για την Ουκρανία.
«Και σχετικά με την κατάσταση με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, είχε επιτυχές αποτέλεσμα. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Πούτιν να απελευθερώσει τους ομήρους. Θεωρώ ότι μιλώντας στον ρώσο πρόεδρο έκανα το σωστό. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν πρόκειται να αλλάξω αυτό που είμαι. Αυτός είναι ο τρόπος που χαιρετιόμαστε (με αγκαλιά) τα τελευταία 14 χρόνια κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε δύσκολους καιρούς».

Στην ίδια συνέντευξη ο Σρέντερ προειδοποίησε κατά την επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ρωσικά συμφέροντα σε ζητήματα ασφαλείας.
«Συνεχώς ακούω ότι η Δύση θα πρέπει να απομονώσει την Ρωσία και τον Πούτιν», είπε ο Σρέντερ ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από την Μέρκελ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Ουκρανίας με την ΕΕ που τελικά δεν υπέγραψε το Κίεβο, σημείο έναρξης της παρούσας κρίσης καθώς η ΕΕ αδιαφόρησε--όπως είπε--για το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι μία βαθιά πολιτισμικά διχασμένη χώρα και την οδήγησε σε μία διαδικασία επιλογής του τύπου «ή το ένα ή το άλλο».