Γερμανοκινεζική συμμαχία στην απάτη. Όταν η «ποιότητα» συναντάει την «φτήνια».

Κόλπο είκοσι εκατομμυρίων ευρώ οργάνωσε γερμανική εταιρεία που διοχέτευε στην αγορά κέρματα μαϊμού. Συνελήφθησαν έξι από τα 25 εμπλεκόμενα άτομα. Ενδέχεται να συμμετείχαν στο κύκλωμα και εργαζόμενοι της Bundesbank.

Μία καλοστημένη απάτη οργάνωσε γερμανική εταιρεία που αγόραζε ως “παλιοσίδερα” στραπατσαρισμένα νομίσματα από την κεντρική τράπεζα Bundesbank και τα έστελνε στην Κίνα να τα επαναφέρουν στην ορθή τους μορφή.

Εν συνεχεία, φρόντιζε τον “επαναπατρισμό” τους με τη βοήθεια αεροσυνοδών της Lufthansa και τα .....διοχέτευε στη γερμανική αγορά.

Στο σκάνδαλο ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ εμπλέκονται 25 σίγουρα άτομα, ενώ δεν αποκλείεται να ήταν στο κόλπο και εργαζόμενοι της Bundesbank.

Το κύκλωμα βασίστηκε και εκμεταλλεύτηκε την αμφιλεγόμενη πρακτική της Bundesbank να μην αποσύρει τα πολυχρησιμοποιημένα-αλλοιωμένα κέρματα, αλλά να τα πουλάει ως παλιοσίδερα.

Η δράση της συμμορίας ξεσκεπάστηκε από τις αρμόδιες Αρχές και η Γερμανική Αστυνομία συνέλαβε σε πρώτη φάση 6 άτομα από τους συνολικά 25 υπόπτους που φέρονται πως συμμετείχαν ενεργά στο κύκλωμα.

Η δράση του κυκλώματος ήρθε στο φως πέρυσι, όταν μία Γερμανίδα αεροσυνοδός της Lufthansa εθεάθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης να προσπαθεί να σηκώσει μια βαριά βαλίτσα. Η αποσκευή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι κίνησε τις υποψίες των τελωνειακών υπαλλήλων.

Όταν άνοιξαν τη βαλίτσα διαπίστωσαν ότι μέσα υπήρχαν χιλιάδες κέρματα του ενός και των δύο ευρώ. Το περιστατικό αναφέρθηκε στη γερμανική αστυνομία και τον τελευταίο χρόνο οι Αρχές παρακολουθούσαν τη δράση των ατόμων αυτών.

Η πρώτη ύλη για τα κίβδηλα κέρματα ευρώ, που ανταλλάχθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας "Bundesbank" έναντι εκατομμυρίων γνησίων ευρώ προέρχεται σε αξιοσημείωτη ποσότητα από χώρες της νότιας Ευρώπης. Αυτή τη διάσταση διερευνούν οι γερμανικές αρχές, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα εξάρθρωσαν σπείρα παραχαρακτών στην περιοχή της Φρανκφούρτης στο Μάιν, σύμφωνα με προδημοσίευση του περιοδικού Spiegel (Σπίγκελ) που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 04.04.11.

 Όπως αναφέρει το περιοδικό, "κατά την έφοδο της αστυνομίας κατασχέθηκαν περίπου τρεις τόνοι κερμάτων προς ανταλλαγή, τα οποία πολύ συχνά προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης πιστεύει ότι πρόκειται για υπολείμματα 'κοπιαρισμένων' κερμάτων, τα οποία μετά από ανεπαρκή ανακύκλωση σε διεθνείς αγορές πρώτων υλών πωλήθηκαν και επανασυντέθηκαν από τους παραχαράκτες εν μέρει στην Κίνα".

 Τουλάχιστον τρεις άνδρες και μία γυναίκα αεροσυνοδοί φέρονται ότι μετέφεραν στη συνέχεια παράνομα τα κέρματα σε δόσεις αξίας μέχρι και 10.000 ευρώ και να τα αντάλλαξαν στην Bundesbank. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel οι παραχαράκτες φαίνεται ότι είχαν αρχίσει να παράγουν κίβδηλα ευρώ στη Γερμανία, αφού κατά την έφοδο των διωκτικών αρχών την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε και μηχάνημα επανασύνδεσης του μεταλλικού πυρήνα του κέρματος με το εξωτερικό περίβλημα.