Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιχαέλ Ροτ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνέρχονται στις Βρυξέλλες

"Αν ένας πρόεδρος προσαρμόζεται ήδη στις σοβαρές οικονομικές συνέπειες (των κυρώσεων) και αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει στο λαό του το βάρος των πολιτικών του συμπεριφορών, πρέπει να δεχτούμε ότι οι οικονομικές κυρώσεις μόνες τους, όσο σκληρές κι αν είναι, δεν οδηγούν κατ΄ανάγκην στο αναμενόμενο αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ροτ.

Στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες μπορεί να αποφασιστούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας όσον αφορά την ασφάλεια της προμήθειας της Ουκρανίας και της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο είναι επίσης προγραμματισμένη.

Χθες οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντομπάς στην ανατολική Ουκρανία αποφάνθηκαν μαζικά υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, σε ένα δημοψήφισμα "φάρσα", όπως χαρακτηρίστηκε από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης.

Ο φόβος των ουκρανικών αρχών και της Δύσης απέναντι σε αυτό το δημοψήφισμα είναι η αναπαραγωγή ενός σκηνικού παρόμοιου με αυτό που οδήγησε τον Μάρτιο στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, βυθίζοντας τη Δύση και τη Μόσχα στη χειρότερη κρίση τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στο κλίμα αυτό της αβεβαιότητας, οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνουν "σε επαγρύπνηση" και να διατηρούν ανοιχτές όλες τις επιλογές. Κυρίως αυτήν της επέκτασης των κυρώσεων, που ήδη πλήττουν 48 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς, υπό τη μορφή της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών.