Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν δήλωσε σήμερα ότι θα πιέσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να ηρεμήσει την κατάσταση στη χώρα του προχωρώντας σε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο συριακός λαός όταν συνομιλήσουν τη Δευτέρα, όπως ανέφερε σε άρθρα του ο Τύπος της χώρας.

"Πέρα από την κυβερνητική αλλαγή, υπάρχουν προσδοκίες για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και ένα νέο σύνταγμα", δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ασαντ δύο φορές από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές στη Συρία, όπου μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χθες Παρασκευή οι υπηρεσίας ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 3 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Εξάλλου σύμφωνα με μία οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας έχουν συλλάβει περισσότερους από 20 ανθρώπους μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε τα ονόματα 21 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τη συριακή ασφάλεια στην πόλη Ντεραά, στη νότια Συρία, και στην πόλη Χομς, βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Εντωμεταξύ μία εβδομάδα νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εκδόσει μία ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τη Συρία να προχωρήσει σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ την καλούσε να δείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές.

Οταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος να συρρεύσουν στην Τουρκία --η οποία συνορεύει με τη Συρία-- μετανάστες από τη Συρία απάντησε: "Ελπίζω όχι. Διαφορετικά αυτό θα μας δημιουργήσει δυσκολίες".