Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ξεκίνησε, σήμερα, τη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, με την ορκωμοσία του ενώπιον της Βουλής.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 27 Απριλίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 55%, έναντι 41% του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.

Οι εξουσίες του προέδρου της ΠΓΔΜ είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία του Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν παρέστησαν τόσο οι βουλευτές του SDSM, όσο και οι βουλευτές του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI, του Αλί Αχμέτι.

To SDSM του Ζόραν Ζάεβ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου (πρόωρες βουλευτικές εκλογές και β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών) και έχει αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει και τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για πρόεδρο της χώρας, στη δεύτερη αυτή θητεία του.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετέχει και στη νέα κυβέρνηση της χώρας, μποϋκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, επειδή η πρότασή του για έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο, ευρύτερης αποδοχής και συναίνεσης, απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το DUI έχει αναφέρει ότι δεν αποδέχεται τη νομιμοποίηση του νέου προέδρου της χώρας. Ωστόσο, το αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι συμφώνησε, το Σάββατο, με το VMRO-DPMNE για το σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εξέλιξη η οποία ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, από τα δύο αυτά κόμματα, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία "οξύμωρη" κατάσταση, όπου το DUI θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όμως δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντας της χώρας.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ομιλία του στη Βουλή με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, επέκρινε την αντιπολίτευση για την απόφασή της να απέχει από τη Βουλή και να μην αναγνωρίσει τον ίδιο ως πρόεδρο της χώρας, αναφέροντας ότι μία τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με αγνόηση της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράσθηκε στις εκλογές της 27ης Απριλίου, ενώ επέκρινε και το αλβανικό κόμμα DUI για το γεγονός ότι αρνείται τη νομιμοποίηση του προέδρου της χώρας.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεσμεύτηκε για την πιστή τήρηση του Συντάγματος της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε, ότι ως πρόεδρος της χώρας δεν θα αποδεχθεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος, σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας.

"Ορκίστηκα υπακοή στο Σύνταγμα, γεγονός που με υποχρεώνει να υπερασπιστώ το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψω τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα -Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται να αποδεχτώ οποιεσδήποτε ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού μοντέλου συνύπαρξης" ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

Τις προσεχείς ημέρες, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, δηλαδή στον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Με βάση τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, εικάζεται ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα σχηματιστεί περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ γεννήθηκε το 1960 στο Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ και πριν γίνει πρόεδρος της χώρας ήταν καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου των Σκοπίων.

Ο Ζόραν Ζάεβ παραμένει αρχηγός του SDSM

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, το συνέδριο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ζόραν Ζάεβ στην ηγεσία του κόμματος. Υπέρ του Ζάεβ ψήφισαν 413 σύνεδροι, ενώ κατά ψήφισαν 176.

Ο πρώην αρχηγός του κόμματος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δεν παρέστη στο συνέδριο. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, πριν από μερικές ημέρες, αμφισβήτησε ευθέως τον Ζάεφ και είχε πει ότι η καλύτερη λύση για την ηγεσία του SDSM είναι ο Στέβο Πεντράροφσκι, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος του SDSM στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Στο συνέδριο, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του SDSM άσκησε έντονη κριτική στον Ζόραν Ζάεβ για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ ορισμένοι σύνεδροι της ίδιας πτέρυγας ζήτησαν την παραίτηση του.

Ο Ζόραν Ζάεβ, μετά την ανανέωση της εντολής που έλαβε από το συνέδριο του κόμματος του, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο SDSM και επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών και να συμμετέχει στη Βουλή της χώρας.

Ο κ. Ζάεβ, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και δήμαρχος της Στρούμιτσα, εξελέγη πρόεδρος του SDSM τον Ιούνιο του 2013, αντικαθιστώντας τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

TAGS