Την χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης (master plan) της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της περίκλειστης περιοχής (Βαρόσια), αναμένεται να ανακοινώσουν οι Αμερικανοί, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, στις 21-23 Μαϊου, ανέφεραν καλά ενημερωμένοι κύκλοι στη Λευκωσία.

Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθεί ότι θα δοθεί άδεια να εισέλθουν στην «απαγορευμένη» πόλη εμπειρογνώμονες για επιθεώρηση και διευκόλυνση των μελετών τους, καθώς και η έναρξη της αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων, δύο στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, παρότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν την επιβεβαιώνει. Ενα από τα ζητήματα που δεν διευκρινίζονται ακόμη, είναι το πώς θα διατυπώνεται η προοπτική της επιστροφής της κλειστής περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Τετάρτη την κυπριακή Κυβέρνηση για την επίσκεψη Μπάιντεν. Ωστόσο οι Αμερικανοί ήθελαν να την ανακοινώσουν τη Δευτέρα, αλλά τους πρόλαβε με τις δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, ο κ. Ερογλου με τις δηλώσεις προφανώς ήθελε να προκαταλάβει πιθανές αντιδράσεις ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας προς το Λευκό Οίκο, για την πρόθεση του Αντιπροέδρου να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Οι Αμερικανοί για την ώρα διαβεβαιώνουν αυτούς τους παράγοντες ότι έχουν απαιτήσει στο χώρο που θα γίνει η συνάντηση Ερογλου - Μπάιντεν να μην υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους.

Το θέμα της Αμμοχώστου και της επίσκεψης Μπάιντεν αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Τρίτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ Ιωάννης Κασουλίδης και Τζον Κέρι. Να σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται τις ίδιες μέρες κι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Τζoν Κόνινγκ.

Την είδηση της επίσκεψης Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Μπάιντεν ανταποκρίνεται σε πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη. Για την επίσκεψη, ανέφερε, γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.