Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά έναν ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο και δε μπορεί να επιτραπεί στην χώρα αυτή να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε σήμερα «ανόητες και βλακώδεις» τις προσδοκίες χωρών της Δύσης ότι η χώρα του θα αναστείλει ή θα επιβραδύνει προγράμματα για την ανάπτυξη πυραύλων, υιοθετώντας έναν αδιάλλακτο τόνο ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και άλλους αξιωματούχους, ο Νετανιάχου συνέκρινε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράν με αυτόν της Βόρειας Κορέας, η οποία το Σαββατοκύριακο επανέλαβε την απειλή ότι θα διεξαγάγει μια πυρηνική δοκιμή, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι το καθεστώς θα πυροδοτήσει μια ατομική βόμβα για τέταρτη φορά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ και η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν την πρόκληση του ότι «κράτη παρίες εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα».

«Εσείς χαρακτηρίσατε την ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων έναν "ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο" και συμμερίζομαι ολόψυχα την εκτίμησή σας» προσέθεσε ο Νετανιάχου.

«Αυτές οι ίδιες λέξεις, ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος, σίγουρα ισχύουν και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 – οι ΗΠΑ, η Γαλλία, , η Βρετανία, η Κίνα η Ρωσία και η Γερμανία – θα συναντηθούν αύριο στη Βιέννη με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές για το πώς θα τερματίσουν τη μακρά αντιπαράθεση με επίκεντρο τις υποψίες ότι η Τεχεράνη έχει την τεχνογνωσία και τα μέσα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Δε μπορούμε να αφήσουμε τους αγιατολάδες να νικήσουν» είπε ο Νετανιάχου. «Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στα πιο τρομοκρατικά κράτη του κόσμου να αποκτήσουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα».